Minnesdagen för folkmordet på romer
Natten mellan 2 och 3 augusti 1944 avrättades omkring 4300 romska fångar i det nazityska koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau. I år har det gått 80 år sedan händelsen. Totalt uppskattas ungefär en halv miljon romer ha mördats i Europa under andra världskriget. De dog av svält och sjukdomar eller avrättades i fång- och förintelseläger, sköts till döds av nazistiska förband eller av lokalbefolkningen i ockuperade områden.
Deportation av romer i Asperg, Tyskland. 22 maj 1940. Foto: Bundesarchiv
Uppmärksamma minnesdagen 2024
Vill du vara med och uppmärksamma minnesdagen och sprida information om romers situation under historien och idag? På den här sidan har vi samlat information och material som vi tror kan vara till hjälp.
Tips på sätt att uppmärksamma dagen:
- informera om dagen i ett kalendarium
- sprid kunskap om dagen i sociala medier
- sätta upp en av våra utskrivbara utställningar och visa exempelvis på ditt bibliotek, din föreningslokal, kommunhus eller liknande. Du hittar dem längre ner på denna sida.
- du kan även använda ett av våra filmade vittnesmål och visa på en skärm eller i en ceremoni
- eller använd ett av våra undervisningsmaterial för att sprida kunskap om folkmordet
Bilder att använda
Här nedan hittar du bilder som är fria att använda om du ska anordna ett evenemang. Kommer du att arrangera något i samband med minnesdagen? Mejla gärna till info@levandehistoria.se så kan vi hjälpa till att sprida informationen!
Sprid kunskap i sociala medier
Var med och uppmärksamma minnesdagen och sprid information om romers historia. Att berätta om dagen och varför den finns är en viktig del av romers kamp för upprättelse och erkännande sedan andra världskrigets slut. Nedan finns två förslag på inlägg med text och bild, som du kan kopiera och publicera i dina kanaler. Syftet är att sprida kunskap om folkmordet på romer och hedra alla de romer som mördades under Förintelsen.
Boktips
Det tysta arvet / Monica Hirsch, Kristin Nylander
Seriealbumet Sofia Z-4515 / Gunilla Lundgren
Vi är romer / Cecilia Köljing, Sofia Hultqvist
Jag heter inte Miriam / Majgull Axelsson
Katitzi Z-1234 / Katarina Taikon
Roma and Sinti: human rights for Europe's largest minority / Romani Rose
The Nazi genocide of the Roma: reassessment and commemoration / Edited by Anton Weiss-Wendt