Kalendariet

januari

22
januari
2020
Kalmar

Fortbildning: Antisemitism i dag - hur ser den ut, var finns den och hur kan den bemötas?

Forum för levande historia och Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) bjuder in till fortbildning i Kalmar ons. 22 januari kl. 9.00 - 15.00.

Målgrupp: Fortbildningsdagen riktar sig i första hand till lärare och annan skolpersonal, fritidspedagoger med flera, men är även öppen för andra intresserade.

25
januari
2020
Stockholm

Vernissage Jag kom ensam -Judiska flyktingbarn i Sverige

Välkommen på vernissage för utställningen Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige.

Utställningen handlar om de 500 judiska flyktingbarn som räddades från Nazityskland till Sverige genom en internationell räddningsinsats, Kindertransport, under åren 1938-1939. Genom bland annat unika brev och fotografier som aldrig tidigare visats får vi följa barnen från tillvaron före kriget, under flykten och livet efteråt.

27
januari
2020
Stockholm

Bildberättande och konsten att läsa bilder

Målgrupp: Pedagoger och lärare från förskola till gymnasiet.

Dagens samhälle bygger på kommunikation och det snabbaste sättet att kommunicera är via bilder. Ändå talar vi sällan om tolkning av bild, om bildtraditioner och bildbudskap.

Under 2019/2020 genomför Läsrörelsen därför det landsomfattande projektet BILDBERÄTTANDE och konsten att läsa bilder i samarbete med många olika aktörer.

27
januari
2020
Stockholm

Minnesceremoni på Förintelsens minnesdag

Den 27 januari är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och dem som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde. År 2020 är det 75 år sedan förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades.

Forum för levande historia arrangerar en minnesceremoni på Raoul Wallenbergs torg, i Stockholm.
Ljuständning från kl. 15.00
Minnesceremoni kl. 17.00-17.30

28
januari
2020
Stockholm

Seminarium: Varför ifrågasätts ny forskning om Förintelsen?

Välkommen till ett seminarium med den polsk-kanadensiska historikern Jan Grabowski. Han berättar om aktuell forskning om Förintelsen och varför den ifrågasätts. Därefter ett samtal med Jan Grabowski och historikern Maria Karlsson. 

Seminariet hålls på engelska.