Till innehåll

Snubbelstenar

En mässingsfärgad metallplatta är nedsänkt mellan stenplattor på marken. På plattan står "Här bodde Erich Holewa, född 1896 Berlin. Flydde till Sverige. Utvisad sept. 1938. Deporterad 1942. Mördad Auschwitz". Runt plattan ligger blommor.

Stockholms första snubbelsten. Till minne av Erich Holewa. Bild: Juliana Wiklund

Runt om i Europa har hittills ca 75 000 Stolpersteine, ”snubbelstenar”, lagts ned för att minnas personer som föll offer för Förintelsen. Dessa minnesmärken ingår i ett europeiskt konstprojekt som drivs av den tyske konstnären Gunter Demnig.
I Sverige finns snubbelstenar på tre adresser i centrala Stockholm. De påminner förbipasserande om personer som sökte sin tillflykt till Sverige men som utvisades och sedan mördades i Förintelsen.

Före och under andra världskriget sökte sig en del av de som var förföljda av nazisterna till Sverige. Nazisterna hade som mål att utrota alla judar från hela Europa. Det fanns planer på att även mörda judarna i Sverige, men eftersom Sverige inte invaderades av Tyskland undkom den judiska befolkningen i Sverige deportationer.

Initiativtagare till snubbelstenarna i Stockholm är Forum för levande historia, Föreningen Förintelsens Överlevande och Judiska församlingen i Stockholm. Projektet har genomförts i samarbete med Stockholms stad.

Snubbelstenarna har donerats till Stockholms stad.

Stolpersteine – ett europeiskt konstprojekt

Konstprojektet Stolpersteine ”snubbelstenar” inleddes i Tyskland i början av 1990-talet för att hedra de judar, romer, politiska motståndare till nazismen, homosexuella m.fl. som fördrevs eller förintades av nazisterna 1933-1945.

Projektet växte snabbt och i dag finns snubbelstenar nedlagda i gatan på en mängd platser runt om i Europa.

Meningen är att förbipasserande ska stanna till och reflektera ett ögonblick. Konstnären Gunter Demnig hoppas att snubbelstenarna också ska bidra till medvetenhet om brott mot mänskliga rättigheter och påminna om vikten av ett öppet samhälle.

Här hittar du mer information om konstprojektet Stolpersteine. 

Tre snubbelstenar i Stockholm

    Erich Holewa

    På Kungsholmstorg 6 i Stockholm finns en snubbelsten till minne av Erich Holewa. Han sökte uppehållstillstånd i Sverige på 1930-talet, utvisades och mördades sedan i Förintelsen. Här finns information om Erich Holewa.

      Hans Eduard Szybilski

      På Apelbergsgatan 36 i Stockholm finns en snubbelsten till minne av Hans Eduard Szybilski. Han sökte uppehållstillstånd i Sverige på 1930-talet, utvisades och mördades sedan i Förintelsen. Här finns information om Hans Eduard Szybilski.

        Curt Moses

        På Gumshornsgatan 6 i Stockholm finns en snubbelsten till minne av Curt Moses. Han sökte uppehållstillstånd i Sverige på 1930-talet, utvisades och mördades troligen i Riga under den tyska ockupationen. Här finns information om Curt Moses.

        Relaterat

          Digital utställning: Sverige och Förintelsen

          Här kan du ta del av utställningen Sverige och Förintelsen hemifrån i digitala format. Utställningen handlar om Sveriges förhållande till Förintelsen.

            Undervisningsmaterial för skolan

            Här hittar du ett pedagogiskt upplägg med förslag på övningar för klasser som vill arbeta med snubbelstenarna.

              Fakta om Förintelsen

              Förintelsen är ett skrämmande exempel på vad som kan hända om vi inte håller debatten om demokrati och människors lika värde vid liv. Här hittar du en stor mängd fakta om olika delar av Förintelsen.