Tidslinje: Sverige och Förintelsen
Vad visste befolkningen i Sverige om förföljelserna av judarna? Vad gjorde de för att hjälpa? Vilka kompromisser gjorde de och av vilka skäl? Hur fria var de att handla? Och hur påverkades vårt handlande av hur det gick för Nazityskland under kriget?
Det har gått mer än 75 år sedan andra världskriget slut. Då lägren befriades och världen fick se vidden av nazisternas systematiska folkmord på sex miljoner judar. Det som kallas Förintelsen.
För dig som vill använda tidslinjen i undervisning finns färdiga lektionsupplägg här.
Introduktion till tidslinjen
1933 – augusti 1939
Intro till perioden 1933-1939
1933-02-03
"Herr Hitler är en förolämpning"
En anti-nazistisk artikel, skriven av Torgny Segerstedt, publiceras i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning (GHT). Artikeln avslutas med orden ”Herr Hitler är en förolämpning”. Fram till 1945 skulle Torgny Segerstedt skriva ca 5000 artiklar mot nazismen och för demokratin.
Hermann Göring och Adolf Hitler.
1933-02-07
Göring protesterar
I ett telegram till Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning protesterar den högt uppsatte tyska nazisten Hermann Göring mot Torgny Segerstedts artikel, som innehöll meningen ”Herr Hitler är en förolämpning”, från den 3 februari 1933.
1933-04-01
Ariseringar
Uniformerade nazister vaktar utanför judiska butiker och företag över hela Tyskland. Det är starten på en landsomfattande kampanj med ett tydligt syfte – att hindra kunder från att handla av judar. Kampanjen sker på order av nazisterna, som bara några månader tidigare vunnit makten.
Nazisterna nöjer sig inte med att genomdriva bojkott av judiska butiker och företag i Tyskland. Bojkotten gäller också utländska företag som handlar med Tyskland och som har judiska ägare, anställda eller styrelsemedlemmar. Det drabbar också de svenska företag som ägs av judar.
Om ariseringar
1933-04-01
Inresetillstånd för 10 judar
Den svenske veterinären och sionisten Emil Glück lyckas att på eget initiativ få Socialstyrelsen att godkänna att 10 judiska ungdomar från Tyskland ska beviljas inresetillstånd till Sverige. Den så kallade Chaluz-kvoten.
1933-04-20
Omröstning om asyl för judiska flyktingar i riksdagen
Den kommunistiske riksdagsmannen Ture Nerman begär att få ställa en interpellation (fråga) till ecklesiastikminister Arthur Engberg om det är möjligt att ge judiska forskare och konstnärer asyl.
Debatten som följer i första kammaren handlar om Sveriges ansvar eller avsaknad av ansvar för de förföljda människorna i Tyskland och om Sverige ska lägga sig i andra staters inre angelägenheter.
Romer stoppades vid gränsen
1933-04-24
Kristet upprop mot antisemitism
I Dagens Nyheter publiceras ett upprop mot antisemitism undertecknat av 62 olika representanter för svenska kristna.
Det förekommer dock inte några officiella protester från kyrkans sida i samband med nazisternas makttillträde 1933 eller längre fram när Nürnberglagarna presenteras 1935.
1933-05-09
Upprop i mosaiska församlingen i Stockholm
I ett upprop den 9 maj vädjar den mosaiska församlingens hjälpkommitté i Stockholm om ekonomiskt stöd för att kunna hjälpa de tyska judarna i deras fruktansvärda läge. I november gör församlingen ett andra upprop för att samla in pengar igen.
Om antisemitism och Isaac Grünewald
Inga Gottfarb om att hjälpa flyktingar
1933-05-10
Anti-nazisten Karl Gerhard
Karl Gerhards första revy där han protesterar mot nazismen ”Oss greker emellan”, har premiär på Folkan i Stockholm. Karl Gerhard fortsätter sitt arbeta mot nazismen under hela trettiotalet.
Karl Gerhard
1933-05-21
Skrämmande rapporter från Tyskland
Författaren och journalisten Gustaf Hellström reser i maj 1933 till Tyskland och skriver efter det en kritisk artikelserie i Dagens Nyheter. Han försöker där skildra de viktigaste dragen i den tyska utvecklingen ”Från Hitlerkupp till tysk folkenighet” och en av artiklarna ägnas helt åt judeförföljelserna.
1933-09-23
Besök från Zentralausschuss
Doktor Tietz, ledare för ”Zentralausschuss für Hilfe und Aufbau der deutsche Juden”, som fungerar som det övergripande hjälporganet för samtliga judiska sammanslutningar i Tyskland besöker den mosaiska församlingen i Stockholm för att redogöra för situationen i Tyskland och diskutera en lämplig inriktning av det svensk-judiska hjälparbetet.
1934-01-03
Mordattentat på ung nazist
Wiklundattentatet som senare kom att kallas Wiklundskandalen. En av Birger Furugårds nazister iscensätter ett falskt mordattentat och låter sig beskjutas av partikamrater. Han polisanmäler saken och utpekar ett par möjliga attentatsmän som tas in för förhör innan det en månad senare uppdagas att alltihop är påhittat. Wiklundskandalen drar ett löjets skimmer över de svenska nazisterna och särskilt över Furugårdsfalangen som därefter av många kallas för Wiklundarna.
1934-05-01
Kristinehovskvoten
I maj 1934 etableras den så kallade Kristinehovskvoten. Kvoten omfattar först 40, men utökas snart till 100 platser på en skola, Landschulheim Kristinehov, i Löberöd i Skåne för barn i skolåldern. Internatskolan grundas och drivs av det tysk-judiska paret Ludwig och Lotte Posener.
Tyskar i Stockholm
1934-05-21
Nazifanor på Kungsgatan i Stockholm
I samband med Sveriges Nationalsocialistiska Partis riksmöte i Stockholm arrangeras ”ett nationalsocialistiskt frihetståg” i Stockholm. Riksmötet samlar partiaktiva från hela landet och ändå är det inte mer än fem-sex hundra personer som tågar Kungsgatan fram på Annandag pingst 1934. Ett par år senare lägger ledaren Birger Furugård efter stora motgångar ner sitt parti.
CH Hermansson om nazism
1935-05-14
Rudolf Hess talar på Grand Hotell
Den tyska nazisten Rudolf Hess, som vid denna tid betraktas som Hitlers kronprins, bjuds in till Sverige av svensk-tyska föreningen. Den 14 maj 1935 talar han i Vinterträdgården på Grand hotell i Stockholm. Under kvällen visas också Leni Riefenstahls propagandafilm ”Viljans triumf”.
1935-07-15
Svensk film leder till pogromer i Berlin
Den svenska filmen ”Pettersson & Bendel” är den först utländska film som av de tyska nazisterna bedöms som ”statspolitiskt värdefull”. Den hade premiär i Stockholm i augusti 1933. I samband med visningen i Berlin i september 1935 genomförs förföljelse av judar på gator, kaféer och restauranger. I Stockholmstidningen kan man dagen efter läsa: ”Gatan genljöd av rop och skrik. Ångestfyllda människor flydde i skräck och fasa, förföljda av en hord av män och kvinnor med nazistemblem och nazistband om armen. Det var resultatet av de nazistiska tidningarnas upphetsande artiklar mot judarna.”
Affisch som berättar om filmen Pettersson & Bendel.
1935-09-26
De judiska församlingarna vänder sig till NF
Föreståndarna för de judiska församlingarna i Sverige skickar ett telegram till Nationernas Förbund i Genève. Syftet är att få det internationella samfundet att reagera mot Nürnberglagarna.
1935-11-01
Upprop från mosaiska församlingen i Stockholm
I ett upprop från mosaiska församlingen i Stockholm understryks att ”den katastrof som hemsökt Tysklands judar, under de senaste månaderna är så fruktansvärd, att den kan anses såsom en av de svåraste massolyckor som någonsin drabbat judendomen.”
Enligt uppropet ska de insamlade medlen främst användas för att hjälpa flyktingar som redan befinner sig i Sverige. I uppropet uttalas också en förhoppning att givarna i detta läge ska gå med på ett slags frivillig självbeskattning, baserad på inkomsten.
Nedan är bilder som visar olika insamlingar till flyktingar.
1936-01-11
Tyska nazister utvisas
Den 11 januari 1936 invigs det påkostade ”Deutscher Kolonie-Heim” – Tyska kolonihemmet på Sveavägen 29 som ett tyskt och nazistiskt centrum i Stockholm. Ledaren Heinz Bartels och hans närmaste män går hårt fram och varnas flera gånger av svenska myndigheter för sina hotfulla utspel. Till slut vägrar svenska myndigheter att förlänga deras uppehållstillstånd och de tvingas lämna landet.
1936-07-29
Bojkotta OS!
När OS 1936 ska arrangeras av Nazityskland anser många att Sverige borde bojkotta OS. När Sverige trots allt väljer att delta försöker motståndarna informera de svenska deltagarna om situationen i Tyskland. Vid den stora avresan med tåg mot Berlin får alla OS-deltagare varsitt kuvert med ett kort brev och en karta där bland annat alla koncentrationsläger i Tyskland finns utmärkta.
<strong>1936-09-20</strong>
Dåliga valresultat för nazisterna
Den nazistiska rörelsen är under hela trettiotalet splittrad i olika grupper som slåss om väljarna. I riksdagsvalet 1936 får de nazistiska partierna tillsammans mindre än 2 % av rösterna och därmed ingen representation i Riksdagen.
1936-11-01
Kibbutz Svartingstorp
I november 1936 flyttar ett fyrtiotal judiska ungdomar från Tyskland, som har beviljats inresa till Sverige genom den så kallade chaluz-kvoten in på en kibbutz i Skåne i väntan på ett invandringstillstånd till Palestina. Eli Heckscher, initiativtagare, anser att Svartingstorp är en lantbruksskola, som ska vara öppen för alla med den enda begränsningen att personerna skulle tillhöra den judiska religiösa gemenskapen. En inskränkning till sionister betraktades som intolerant. Resultatet blir att flera konflikter uppstår mellan de sionistiska ungdomarna och icke-sionistiska ungdomar på gården samt mellan agronomen som utsetts av Stiftelsen för att leda utbildningen. Detta innebär stora konflikter och till slut fattar stiftelsen som driver gården ett beslut att sälja gården.
I augusti 1940 säljs gården. De chaluzim som har bott och arbetat på Svartingstorp förflyttas till andra arbetsplatser, till olika bönder i Skåne.
1937-12-16
Beskow håller radioföredraget "De landsflyktiga"
Författaren och teologen Natanael Beskow håller ett radioföredrag om flyktingarnas situation. Beskow menar att det är meningslöst prat att kalla flyktingproblemet olösligt. Han menar att genom gemensamt ansvar och samfälld generositet kan problemet lösas och flyktingarna få tillbaka sina mänskliga rättigheter och plats i den mänskliga gemenskapen.
Natanael Beskow.
1938-01-01
Ny utlänningslag
1937 års utlänningslag träder i kraft. Den nya lagen innebär bland annat att kraven på pass och visering detaljredovisas. I lagen utvidgas även definitionen av politisk flykting, vilket medför att Sverige inte kan utvisa en person som har flytt av politiska orsaker. Politiska flyktingar ska beredas en trygg rättsställning i Sverige. UD, Socialstyrelsen och utlänningsnämnden tolkar den nya lagen negativt för de judiska flyktingarna och fastslår att personer som flyr sitt land på grund av sin ras eller för att de inskränkts i sina försörjningsmöjligheter eller känner vantrevnad inte ska betraktas som politiska flyktingar.
1938-04-22
Viseringstvång för österrikiska medborgare
Den svenska regeringen utfärdar viseringstvång för österrikiska medborgare som vill resa in i Sverige, eftersom man fruktar en stor emigration av flyktingar därifrån efter det nazistiska maktövertagandet.
1938-09-09
System för visering av tyska medborgare
Samtliga svenska passkontroller, svenska beskickningar och viseringsberättigade konsulat får nya instruktioner. Det så kallade ”gränsrekommendationssystemet, för visering av tyska medborgare.” Systemet syftar till att behålla den goda relationen till sådana tyskar som inte omfattas av de nazistiska raslagarna, så kallade ”ariska” tyskar.
Det offentliga meddelandet innebär att den utlänning som kan misstänkas för att lämna sitt land, ska avvisas vid gränsen. Detta drabbar särskilt judarna som enligt lagen i Nazityskland inte får utresetillstånd om de har för avsikt att återvända.
1938-10-27
Nazisterna inför J-märkta pass i Tyskland. Samtliga passkontroller i Sverige informeras i ett hemligt cirkulär i slutet av oktober om att innehavare av J-stämplat pass är att betrakta som judiska emigranter.
Från 1938 stämplades alla judiska pass i Tyskland med bokstaven J för jude. Foto: Forum för levande historia
1938-11-10
Fler flyktingar efter Novemberpogromen
Rapporterna från Novemberpogromen chockerar många svenskar och under ett par månader tas fler flyktingar än vanligt emot. Av 1748 tyskar som söker om inresa till Sverige avslås 839 ansökningar. Många av dessa flyktingar dog senare i de tyska koncentrationslägren.
Den brinnande synagogan på Böhmerstrasse i Frankfurt 10 november 1938. Foto: Yad Vashem
Om flyktingpolitiken
1938-11-25
Uppgifter om "folkras" krävs vid visering
Svenska viseringsmyndigheter utomlands informeras om att de på ett särskilt formulär ska inkräva uppgifter om den sökandes folkras.
CH Hermansson om ras
1938-11-26
Transitokvoten och barnkvoten
Efter Novemberpogromen väcks tanken inom de mosaiska församlingarna i Sverige att starta en barnhjälpsaktion för att rädda tysk-judiska barn till Sverige. Församlingens hjälpkommitté i Stockholm.
Inga Gottfarb – hämtar flyktingbarn
Inga Gottfarb – om barntransporten
1938-12-08
Utrikesministern talar mot arisering
Utrikesminister Richard Sandler håller ett tal i Göteborg där han manar till motstånd mot Tysklands ariseringskrav.
Richard Sandler
1939-01-16
Utökade kvoter
I mitten av januari anhåller den mosaiska församlingens hjälpkommitté i Stockholm till Socialstyrelsen om utökade kvoter. Hjälpkommittén ansöker om tillfällig vistelse i landet för 300 barn under 16 år, barnkvoten, och för 150 vuxna transitokvoten.
1939-01-18
Opinionsmöte mot "judeinvasionen"
Svenska Småföretagares Riksförbund anordnar ett opinionsmöte mot ”judeinvasionen”. På mötet antas en resolution som kräver skärpt invandringskontroll. Resolutionen överlämnas till statsministern.
1939-02-02
Göring får medalj av Gustav V
Den svenska regeringen har svårt att hitta en balans i relationen till Tyskland. Den tyska nazisten Herman Göring erbjuder sig 1938 att skänka ett ambulansflygplan till Sverige men regeringen tackar nej trots att behovet är stort. Det gör Göring och hela den tyska ledningen mycket upprörd. För att blidka den tyska ledningen belönar man Göring med en medalj.
Arvprins Gustaf Adolf, Hermann Göring och Kung Gustaf V.
Om Kung Gustav V och relationen till Tyskland
1939-02-10
Kungörelse om utlänningsräkning
En kungörelse utfärdas som innebär att samtliga utlänningar som tiden mellan den 10 och 17 februari 1939 är bosatta i Sverige är skyldiga att anmäla sig hos polisen och fylla i flera uppgifter på ett särskilt formulär, däribland religionstillhörighet och om fadern eller modern är judar.
1939-02-17
Studentmöten mot (judisk) invandring
Den 17 februari anordnar studentkåren i Uppsala ett möte för att diskutera flyktingfrågan. Med röstsiffrorna 548 mot 349 antar studenterna en resolution mot invandringen.
Fem dagar senare antar medicinska föreningen i Stockholm med röstsiffrorna 263 mot 18 en protestskrivelse mot ett förslag att låta tio landsflyktiga läkare få arbeta i Sverige.
Den 6 mars ansluter sig studenterna i Lund med 731 röster mot 357 till Uppsalastudenternas resolution mot invandring från den 17 februari. I Lund lägger man också till att ”Vilja vi emellertid framhålla, att en invandring som medför att främmande element upptagas i vårt folk framstår för oss såsom skadlig och inför framtiden oförsvarbar”.
1939-02-22
Flyktingdebatt i riksdagen
Riksdagen samlas för att diskutera statliga bidrag tillflyktingars uppehälle och yrkesutbildning. Debatten kommer att handla om Sveriges allmänna hållning i flyktingfrågan. Gentemot en antisemitisk talare i andra kammaren förklarar högerledaren Gösta Bagge: ”Antisemitismen är en olycka för ett land. Det är en andlig pest, som man i ett sunt land måste värja sig emot.”
1939-03-12
”Ut med blondinerna”
Den 12 mars 1939 utkom Olle Hedberg med boken ”Ut med blondinerna – En sann berättelse ur livet” I boken försöker han diskutera de psykologiska förklaringarna till judeförföljelserna i Tyskland. Han har förlagt handlingen till det påhittade landet ”Salinie” där minoriteten som förföljs inte kallas judar utan blondiner.
Olle Hedbergs bok ”Ut med blondinerna – En sann berättelse ur livet”.
1939-05-17
Sverige tackar nej till anti-angreppspakt
Sverige tackar nej till Tysklands erbjudande om en antiangrepps-pakt. Även Finland och Norge nekar medan det hårt pressade Danmark säger ja.
1939-06-15
Nämnden för statens flyktinghjälp
Nämnden för statens flyktinghjälp instiftas som ett organ för fördelning av statliga medel till bidrag för flyktingars uppehälle.
1939-07-03
Flyktingar från f.d. Tjeckoslovakien
Vid en statsrådsberedning beslutas att omkring 100 flyktingar från före detta Tjeckoslovakien, som vistas i läger i Polen, ska få inresetillstånd till Sverige. Urvalet av dessa flyktingar visar några speciella drag. Klart är att man vill undvika judiska flyktingar.
September 1939 – augusti 1941
Introduktion till perioden 1939-1941
1939-09-01
Neutralitetsförklaring
Svenska regeringen utfärdar följande kungörelse: ”K. Maj:t har funnit gott förklara, att under det krig som utbrutit mellan Polen och Tyska riket, Sverige skall iakttaga fullständig neutralitet”.
Statsminister Per-Albin Hansson håller samma dag ett tal i radion där han bland annat understryker neutraliteten.
Statsminister Per Albins tal i radion
1939-09-02
Warszawa-svenskarna
När Polen ockuperas i september 1939 och delas mellan Tyskland och Sovjetunionen finns sedan länge flera svenska storföretag i landet, bland andra Svenska Tändsticksföretaget, LM Ericsson och Asea. De svenska affärsmän som arbetar där evakueras, men återvänder snart till ett svårt krigsskadat Polen. De gör affärer med ockupationsmakten, men ogillar dess brutalitet. Redan under de första krigsåren börjar de hjälpa motståndsrörelsen. De blir hemliga kurirer och kommer så småningom att kallas ”Warszawasvenskarna”.
Om Warszawa-svenskarna
1939-09-03
Ny neutralitetsförklaring
Svenska regeringen gör ett tillägg till den tidigare neutralitetsförklaringen angående kriget mellan Polen och Tyska riket och klarlägger att: ”Rörande Sveriges neutralitet gäller denna även i förhållandet till andra i kriget deltagande länder.”
1939-09-05
Viseringstvång
Pass- och viseringstvång införs för samtliga utlänningar utom nordiska medborgare.
1939-09-18 och 1939-10-18
Nordiska ministermöten
Stats- och utrikesministrarna från Danmark, Finland, Norge, Sverige samt Islands sändebud i Danmark träffas i Köpenhamn den 18 september för att diskutera ländernas förhållande till samarbete med varandra. Dessutom ska de nordiska länderna samarbeta i så stor utsträckning som möjligt för att minska svårigheter inom näringsliv och folkförsörjning.
Den 18 oktober träffas kungarna från de nordiska länderna, Finlands president samt ländernas utrikesministrar i Stockholm. Under mötet diskuteras varje lands allmänna läge.
1939-11-10
Ture Nerman åtalad
Nr 6 1939 av tidningen Trots Allt! beslagtas och chefredaktör Ture Nerman åtalas för ”smädelse mot främmande makt”. Tidningen innehåller bland annat en satirisk bild av Hitler som slaktsvin. Tryckfrihetsjuryn förklarar Nerman skyldig och han döms till tre månaders fängelse.
Ture Nerman, chefredaktör för tidningen Trots allt!
1939-12-01
Protester mot Segerstedt
I december insänder tre köpmän en protest mot Torgny Segerstedts arroganta och hatfyllda skrivelser mot tredje riket som publiceras i Göteborgsposten. Protestskrivelsen efterföljs av att sju redare och ett trettiotal advokater framför liknande synpunkter i Göteborgsposten. Från Lund instämmer ett sextiotal personer i protesterna, bland dessa fler a professorer och docenter.
1939-12-07
Nordiskt ministermöte i Oslo om Sovjets anfall på Finland
De danska, norska och svenska utrikesministrarna samlas i Oslo för att diskutera Sovjetunionens anfall på Finland och vad det kan medföra för det allmänna läget.
1939-12-13
En samarbetsregering bildas
Med anledning av det internationella läget bildas en samlingsregering bestående av Socialdemokraterna, Högerpartiet, Bondeförbundet och Folkpartiet. Två riksdagspartier hålls utanför regeringen, det prosovjetiska Sveriges kommunistiska parti samt Socialistiska partiet.
Under första världskriget hade Sverige fört en strikt neutralitetspolitik vilket medförde att det blev svårt att importera varor. Det blev snart brist på olja, konstgödsel och spannmål. Många svenskar svalt under dessa år och det var något samlingsregeringen inte ville skulle hända igen. Därför strävade samlingsregeringen efter självständighet och neutralitet samt bevara och bygga ut den nordiska samverkan.
Samlingsregeringen består under hela kriget.
Samlingsregeringen utanför kungliga slottet, 13 december 1939. Bildkälla: Wikipedia/Public domain.
1940-04-01
Verket Förklädd Gud
1940-04-09
Ytterligare en neutralitetsförklaring
Statsminister Per-Albin Hansson meddelar genom TT att den tyska regeringen riktat en framställning med uttalande förväntan, att Sverige ska förhålla sig neutralt. Den svenska regeringen svarar att den kommer att fasthålla den svenska neutralitetspolitiken.
Samen Lars-Erik Roung om hur de fick information
1940-04-09
Grannländerna ockuperas
Danmark och Norge ockuperas. Danskarna blir överraskade av tyskarna. I Norge stöter tyskarna på motstånd och regeringen och Kungen lyckas att fly. Det pågår strider i Norge i två månader och allt fler flyr över gränsen till Sverige.
Flykten från Norge
1940-04-09
Tisdagsklubben
I Stockholm bildas Tisdagsklubben efter initiativ från grevinnan och författarinnan Amelie Posse. Klubben får sitt namn efter veckodagen för dess sammanträden. Det beslutas att klubben ska vara hemlig, det vill säga allmänheten har inte tillträde. Inte heller judar får bevista sammankomsterna av taktiska skäl. Det framhölls att organisationen ”skulle bli mera slagfärdig om vi kunde bevisa att det varken låg judiskt initiativ eller judiskt kapital bakom den. I all synnerhet som kampen mot antisemitismen just var en av de viktigaste punkterna på vårt program”.
Amelie Posse.
Brun marin och Tisdagsklubben
1940-04-22
Transitering tillåts inte!
Med anledning av uppgifter i utländsk press meddelar utrikesdepartementet, UD, att alla uppgifter om transitering av krigsmaterial genom Sverige är oriktiga och att Sveriges deklarerade neutralitet inte möjliggör vare sig genommarsch av trupper eller transitering av krigsmateriel av något slag till någon av de i kriget inblandade makterna.
1940-07-05
Inskränkningarna i transitotrafiken har bortfallit
UD meddelar att eftersom fientligheterna i Norge upphört så har inskränkningarna i transitotrafiken till och från Norge bortfallit. Alla slags varor får numera transporteras på de svenska järnvägarna i sådan trafik. Vidare uppger UD att tillstånd kommer att lämnas till genomresa för personer, tillhörande tyska krigsmakten.
Polis vaktar tyskt tåg vid Östersunds centralstation 1942. Bildkälla: Järnvägsmuseet/CC0
Tysk militär får använda svensk järnväg
Regeringen ger tillstånd till tysk militär att använda det svenska järnvägsnätet för att ta sig till Norge.
1940-07-31
Sång i revy censureras
Revyn Guldregn har premiär på Folkan i Stockholm. I revyn ska kupletten Den ökända hästen från Troja framföras av Karl Gerhard. Myndigheterna reagerar på kuplettens text och den stora hästen målad likt en dalahäst som rullas in på scenen. De meddelar att ”dom”, det vill säga tyskarna, inte gillar sången. Sången förbjuds att framföras.
Karl-Gerhard och den ökända hästen från Troja
1941-06-22
Midsommarkrisen
Den 22 juli 1941 inledde Tyskland operation Barbarossa och gick till angrepp mot Sovjetunionen. Sveriges neutralitet prövades när Tyskland och Finland samma dag krävde att Sverige skulle medge en transitering av Engelbrechtdivisionen, en fullt utrustad militär division, på järnväg mellan Norge och Finland. Detta gick emot den svenska neutraliteten. Statsminister Per Albin Hansson uppfattade att kung Gustaf V hotade att abdikera om det blev ett nej. Regeringen godkände till slut transiteringen på svensk järnväg vilket inleddes den 25 juni.
Hans Waldemar Lindén, ung svensk blir tysk soldat
1941-08-14
"Judisk karavan. Ett getto skapas"
I den dåvarande protyska Aftonbladet publiceras Fritz H. Lönnegrens artikel Judisk karavan ”Ett getto skapas”. Lönnegren följer de tyska trupperna vid östfronten. Artikeln skildrar hur ghettot i Kovno/Kaunas skapas.
September 1941 – 1945
Introduktion till perioden 1941-1945
1941-09-01
Judiska ansökningar om inresetillstånd ökar
Antalet judiska ansökningar om inresetillstånd ökar avsevärt. UD tar vissa dagar emot 40–50 ansökningar. En stor del beviljas utan hänsyn till tidigare krav på politiska orsaker. De beviljade inresetillstånden kan i flera fall inte utnyttjas på grund av att nazisterna inte tillåter judarna att lämna nazikontrollerat område från och med oktober 1941.
1941-10-01
Antisemitisk bokhandlare
Einar Åberg var en känd antisemit vid tiden. När Einar Åberg hyr en bokhandel på nuvarande Sergelgatan i Stockholm hänger han upp en stor skylt med texten ”Judar och halvjudar äga icke tillträde”. Många Stockholmare protesterar och Einar Åberg döms för förargelseväckande beteende. Då byter han skylt till ”Endast svenskar äga tillträde”.
Bokhandeln driver han bara några månader, men han fortsätter hetsen mot judar. Han döms nio gånger till böter och två gånger till fängelse för antisemitism. 1948 blir han den förste som döms enligt lagen ”Hets mot folkgrupp”.
Bokhandlare Åbergs skyltfönster med antisemitisk propaganda, Stockholm 1941. Bildkälla: Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek (ARAB). Foto: Morgontidningen (Vi har fått uppgifter om att den här bilden togs under polisens rekonstruktion av hur skyltfönstret såg ut i samband med en förundersökning mot bokhandelns innehavare i början av 1940-talet. Vi saknar fortfarande en exakt källa. Hör gärna av dig om du har mer källuppgifter kring bilden till webmaster@levandehistoria.se.)
Om Einar Åberg
1941-10-22
UD informeras om planerade deportationer
Generalkonsul Gustaf Löwenhard i Prag meddelar utrikesdepartementet, UD, att tyskarna avser att successivt deportera samtliga judar i protektoratet Böhmen-Mähren.
1941-10-25
UD informeras om deportationer i Tyskland
Eric von Post, Sveriges legationsråd i Berlin rapporterar till utrikesdepartementet om att tyskarna deporterar judar samt att judarnas möjlighet att lämna Tyskland har försvårats.
1941-10-31
Fler rapporter från Tyskland
Arvid Richert, chef för den svenska legationen i Berlin rapporterar om att i synnerhet judar i åldern 50–70 år, men även judiska barn har transporterats bort från Berlin. Han påpekar att det inte är möjligt att fastslå vad som är syftet med dessa evakueringar, men spekulerar om att det är möjligt att de ingår i en allmän plan som syftar till att så småningom överföra kanske alla judar i tyska riket till ett lämpligt bosättningsområde österut.
1941-11-01
Arbetsutskottet för hjälp åt Polens judar
En kommitté, Arbetsutskottet för hjälp åt Polens judar, skapas inom den mosaiska församlingen i Stockholm. Kommittén sänder bland annat livsmedelspaket, kläder och medicin till judar i Polen samt lämnar kontanta bidrag till två judiska barnhem i Frankrike.
1942-02-10
Judiska flyktingar från Danmark
Regeringen diskuterar en begäran från Danmark om att Sverige, på grund av oro för framtida tyska ingripanden, ska ta emot cirka 100 judar från Danmark, huvudsakligen jordbruksarbetare och intellektuella.
1942-03-13
Tryckfrihet eller neutralitet?
Under andra världskriget driver Sveriges regering neutralitet i utrikespolitiken och de förväntar sig att massmedia ska följa samma linje. Man ber i första hand tidningarna att uttala sig försiktigt och inte stöta sig med främmande makt. Dessutom börjar de använda en lag som inte använts sedan mitten av 1800-talet för att i vissa fall kunna beslagta tidningar eller ”belägga dem med kvarstad”. Kvarstad betydde att staten tillfälligt kunde ta över rätten till vad personer ägde. Nu användes alltså lagen för att ta tidningar i beslag från utgivare.
Framsida av Veckojournalen nr. 10, 1941.
Texten som utgick ur tidningen.
Tidningssida som trycktes på grund av att texten som planerats för sidan inte fick lov att distribueras.
Pressen under press
En så kallad grön lapp, som reglerade distribution av tidningar.
1942-04-23
Ökat tryck mot tidningsredaktioner
Den statliga Pressnämnden meddelar i ett tillägg till sina redaktionella anvisningar att ”detaljerade skildringar av grymheter i samband med krig bör undvikas.”
CH Hermansson berättar om transportförbud
1942-08-21
Information om gasningar i Belzec och Treblinka
På ett tåg mellan Warszawa och Berlin möter ambassadsekreterare vid Sveriges legation i Berlin Göran von Otter SS-officeren Kurt Gerstein. Gerstein har nyligen bevittnat gasningar av tusentals judar i lägren Belzec och Treblinka. Han berättar om detta för von Otter. När von Otter återkommer till beskickningen i Berlin rapporterar han omedelbart till den ställföreträdande chefen för beskickningen, Eric von Post. Vad som hände med von Otters information är fortfarande oklart.
Göran von Otter
På ett tåg mellan Warszawa och Berlin
1942-08-24
UD informeras om massmord på judar
Utrikesdepartementet, UD; får en rapport från den svenska beskickningen i Berlin. Den svenske konsuln i Stettin, Yngve Vendel, har förmedlat information om att det pågår massmord på judar. Vendel, som erhållit informationen från en tysk överstelöjtnant vid namn Henning von Treschow, beskriver i detalj hur judarna gasas ihjäl. Flera regeringsmedlemmar och UD-tjänstemän läser rapporten, men UD agerar inte på något sätt. Uppgifterna lämnas utan åtgärd.
1942-09-13
Ledare i DN om "fysisk förintelse" av det judiska folket
Vad som sannolikt är den första ledaren i svensk press som klargör att syftet med nazisternas förföljelse av judarna är den fysiska förintelsen publiceras i Dagens Nyheter.
1942-10-13
"Utrotningskriget mot judarna"
Hugo Valentins artikel ”Utrotningskriget mot judarna publiceras” i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Artikeln ger för första gången i svensk press en redogörelse för hur de nazistiska förföljelserna av judarna har övergått till ett systematiskt folkmord.
Samen Lars-Erik Ruong om att hjälpa flyktingar
1942-10-15
Arbetsutskottet för hjälp åt Europas judar
Hösten 1942 byter Arbetsutskottet för hjälp åt Polens judar, inom Stockholms mosaiska församling, namn till Arbetsutskottet för hjälp åt Europas judar.
1942-11-13
Överrabbin frågar UD om deportationer
Stockholms mosaiska församlings överrabbin Marcus Ehrenpreis kontaktar svenska myndigheter med uppgifter och frågor om deportationer av judar i Polen. UD vidarebefordrar dessa uppgifter till Arvid Richert som är svensk beskickningschef i Berlin. UD föreslås svara att de har hört vissa rykten, men att dessa inte har kunnat bekräftas.
1942-11-27
Svenska tidningar om deportering av norska judarna
Svenska tidningar skriver och berättar om deportationen av de norska judarna. Detta utlöser en rad protestmöten runt om i landet mot behandlingen av de norska judarna.
1942-12-03
Sverige vill ta emot judar från Norge
I ett telegram från statsminister Per-Albin Hansson till Arvid Richert vid svenska beskickningen i Berlin ombeds han att framföra att Sverige är intresserat av att ta emot de judar som fortfarande finns kvar i Norge, om de hotas av deportering.
1942-12-31
Deportation av norska judarna upprörde mest
Dagens Nyheter publicerar en opinionsundersökning som visar att den händelse som gjort starkast intryck på det svenska folket är deportationen av de norska judarna.
Ur Dagens nyheter 1942.
1943-02-20
Judiska barns räddning
I februari bildas en kommitté för judiska barns räddning. Kommittén ska samla in pengar för att hjälpa olika judiska organisationer i Europa att överföra judiska barn i Europa till Palestina. Kommittén stöds av de mosaiska församlingarna i Göteborg, Malmö, Norrköping och Stockholm.
1943-04-01
Räddade i sista sekunden
I mitten av februari 1943 får den svenska regeringen plötsligt ett meddelande från Tyskland. Sverige har sex veckor eller fram till den 1/4 på sig att kontakta och få hem alla svenska medborgare av judisk börd från kontinenten. De två sista veckorna i mars lovar Tyskland att lämna en tillfällig amnesti men de svenska judar som därefter är kvar kommer att behandlas som andra judar. Och vid denna tid vet den svenska staten vad som händer med andra judar så man gör nu allt för att få ut så många människor som möjligt och sträcker ”svenska medborgare” till att gälla även f.d. svenska medborgare, barn till f.d. svenska medborgare och i något fall även f.d. fru till svensk medborgare. Efter att under trettiotalet ha förhalat flyktingfrågan har den svenska regeringen börjat förstå att tiden är knapp. Det är den första av de svenska räddningsaktionerna.
1943-05-18
Finland anhåller om inresetillstånd för judar
Finland anhåller om inresetillstånd för 14 judar. Regeringen bifaller, men framhåller att det inte är önskvärt med ett större antal.
1943-05-31
Sverige genomför en "zigenarinventering"
Socialstyrelsen och polisen genomför en ”zigenarinventering” som registrerar 453 romer i landet. Samtidigt påbörjas en rasbiologisk undersökning av Sveriges ”tattare” inför en planerad ”tattarinventering”.
1943-08-01
Uppgifter om "ras- och trostillhörighet" publiceras inte längre
Socialstyrelsen slutar att publicera uppgifter om flyktingars ras- och trostillhörighet i offentliga publikationer.
1943-08-05
Transittrafik stoppas
Den tyska transittrafiken av tyska soldater genom Sverige stoppas, efter att ha pågått i omkring i tre år.
1943-10-02
Alla danska judar är välkomna till Sverige
När den svenska regeringen fick veta att de danska judarna skulle deporteras gick utrikesministern Christian Günther omedelbart ut i radio och meddelade att alla judar från Danmark är välkomna till Sverige.
7000 danska judar flyr över Öresund till Sverige. Danska och svenska fiskare hjälper människorna fly undan nazisterna. Omkring 500 judar blir kvar i Danmark och deporterades till koncentrationslägret Theresienstadt.
Nils Pålsson vittnesmål
Jenny Finders vittnesmål
1943-10-12
Hjälp Danmarks judar!
Mosaiska församlingens i Stockholm och dess flyktingsektion håller ett upprop för att hjälpa Danmarks judar. I uppropet betonas att de danska flyktingarna kommit till Sverige mer eller mindre utblottade och att trots att den svenska staten redan visat en storslagen hjälpverksamhet kommer hjälp att bli nödvändig under en avsevärd tid framåt.
1943-12-01
Försök att hindra deportering av norska studenter
Regeringen riktar en enträgen hemställan till den tyska regeringen att inställa åtgärderna mot lärare och studenter vid Oslo universitet. Reaktionen från tysk sida är skarpt avvisande. Över 600 studenter från Oslo universitet deporteras vid årsskiftet till Tyskland.
1944-03-19
Svenskt hjälparbete i Budapest
Den 19 mars 1944 intar nazityskland Budapest. Ganska direkt börjar den svenska legationssekreteraren i Budapest, Per Anger att skriva ut svenska skyddspass till judar i staden. Detta med fara för sitt eget liv.
Om Per Anger
1944-03-28
UD om bistånd till Ungern
Utrikesdepartementet, UD, telegraferar till svenska beskickningen i Budapest och begär yttrande om möjligheterna att ge bistånd åt de ungerska judarna.
1944-03-31
UD ger visum till judar med släkt i Sverige
Svenska utrikesdepartementet, UD, telegraferar till legationen i Budapest att den kan utfärda tremånaders visum för samtliga judar vars släktingar i Sverige bett om beskickningens bistånd.
1944-04-05
War Refugee Board planerar hjälpaktioner
Iver C. Olsen företrädare för War Refugee Board (WRB) i Sverige planerar med UD:s tillåtelse att evakuera judar från Constanza i Rumänien till Turkiet med det svenska transportfartyget Bardaland. Projektet misslyckas på grund av tyskt motstånd.
1944-04-15
Nya försök att skydda ungerska judar
Utrikesdepartementet, UD, frågar legationen i Budapest om den anser att svenskt medborgarskap tilldelat till ett mycket begränsat antal ungerska judar skulle respekteras och vara av avgörande betydelse för deras räddning.
1944-04-18
Ett svenskt ombud till Budapest och Bukarest
World Jewish Congress (WJC) i Sverige skriver i ett brev till mosaiska församlingens i Stockholm om att de bör söka finna en icke-jude med gott anseende som är villig att resa till Rumänien/Ungern för att där leda en räddningsaktion för den judiska befolkningen. Personen bör ha UD:s förtroende, utrustas med ett diplomatpass och UD bör be beskickningarna i Bukarest och Budapest att hjälpa honom.
1944-06-30
Beskickningen i Budapest rapporterar till UD
Den svenske beskickningschefen Ivan Danielsson och Per Anger rapporterar till UD att förföljelsekampanjen mot de ungerska judarna tagit sådana former att man kan befara den judiska befolkningens i Ungern så gott som fullständiga undergång.
1944-07-09
Raoul Wallenberg anländer till Budapest
Raoul Wallenberg anländer till Budapest och påbörjar sitt arbete med att hjälpa judar fly till Sverige. Han får arbeta fritt och självständigt medan Per Anger håller i de mer strikta diplomatiska kontakterna. Raoul Wallenberg fortsatte att dela ut skyddspass till judar med svensk anknytning. Senare under hösten skulle denna regel inte gälla lika strikt, utan många fler judar kom att tilldelas skyddsdokument.
1944-07-18
Wallenberg rapporterar från Budapest
Under sommaren 1944 skriver Raoul Wallenberg 5 rapporter beträffande den judiska befolkningens situation i Ungern. I rapporterna berättar Wallenberg bland annat om den ungerska opinionen angående politiken mot judarna, deportationståg och förintelseläger.
1944-08-04
Baltiska flyktingar
De första baltiska flyktingarna kommer till Sverige efter att Sovjetunionen ockuperat Baltikum.
1944-09-12
Positiv rapport från Budapest
Raoul Wallenberg meddelar UD att situationen för den judiska befolkningen i Ungern har förbättrats. De judar som har svenska skyddspass behöver inte längre bära den gula Davidsstjärnan
1944-10-15
Förhandlingar om skyddspass
Den Ungerska pilkorsregeringen tar makten i en kupp och meddelar att de inte tänker respektera de svenska skyddspassen i Ungern. Raoul Wallenberg lyckas dock efter förhandlingar uppnå att den nya regimen trots allt ska respektera skyddspassen.
1944-11-01
Rapport om War Refugee Boards aktioner
War Refugee Board (WRB) i Sverige, lämnar en rapport där de skriver att de genomfört räddningsoperationer i de baltiska staterna som medfört att totalt 2 500 personer kunnat evakuerats över Östersjön till Sverige. Från Finland, Danmark och Norge har man evakuerat sammanlagt 6 300 personer. Man har också bedrivit räddningsoperationer i mindre skala i Rumänien och Bulgarien. De skriver även att vid samtliga av dessa räddningsaktioner har de fått bistånd från svenska myndigheter.
1944-11-30
Förslag om en Röda Kors-delegation
Den norska fånghjälpsorganisationen i Stockholm, överlämnar ett förslag till UD. I detta föreslås att en Röda Kors-delegation ska skickas till Berlin för att fortsätta förhandlingar om norska fångars frigivning.
1944-12-08
Raoul Wallenbergs sista rapport
Raoul Wallenberg meddelar UD att situationen för den judiska befolkningen i Ungern är mycket dålig. Han rapporterar bland annat att cirka 40 000 judar har tvingats ut på en dödsmarsch till Tyskland. Denna rapport är för övrigt Wallenbergs sista rapport.
1944-12-24
Legationsmedlemmar i Budapest fängslas
Svenska legationen i Budapest evakueras av pilkorsare. Fyra legationsmedlemmar fängslas, men friges senare genom Röda Korsets försorg.
1945-01-13
Raoul Wallenberg arresteras
Raoul Wallenberg arresteras av sovjetiska trupper i Budapest.
1945-02-01
Sveriges behandling av flyktingar granskas
Regeringen tillsätter en parlamentarisk undersökningskommission under ledning av Richard Sandler. Kommissionen ska granska den svenska säkerhetstjänstens arbete och den svenska statens behandling av flyktingar under krigsåren.
1945-02-12
Sverige är villigt att ta emot judar
Enligt instruktion från svenska UD förhandlar den svenska beskickningen i Berlin upp om frigivning av judar i bland annat koncentrationslägren Begen-Belsen och Theresienstadt. De framför att Sverige är villigt att motta i Tyskland internerade judar.
1945-02-16
Folke Bernadotte reser till Berlin
Vice ordförande i Röda Korset, Folke Bernadotte, reser till Berlin för att förhandla om frigivning av internerade skandinaver.
Folke Bernadotte möter och förhandlar med främst SS-chefen Heinrich Himmler, utrikesminister Joachim von Ribbentrop, chefen för säkerhetstjänsten Ernst Kaltenbrunner och Himmlers adjutant Walter Schellenberg. Bernadotte utverkar av Himmler tillstånd till att svenskfödda tyskor med barn får resa hem till Sverige. Bernadotte begär även att få flytta över de danska och norska internerade till Sverige. Himmler vägrar dock att gå med på att de danska och norska fångarna transporteras ut ur Tyskland. Bernadotte begär då att de danska och norska fångarna ska få sammanföras till ett läger för att underlätta svenska Röda Korsets arbete.
Vita bussarna
1945-03-08
Vita bussarnas personal samlas
Personal som ska ingå i den svenska Röda Korsets hjälpexpeditionen till Tyskland samlas i Hässleholm. Uppställningen består av tre sjuktransportplutoner i vilka ingår 12 bussar i varje. Totalt består expeditionen av 75 fordon, varav 36 bussar, och 250 personer – det antal som tyskarna gått med på. Hjälpexpeditionen avgår dagen efter.
1945-03-27
Transporter till ännu omänskligare läger
Svenska Röda Korset tvingas transportera omkring 2 000 sjuka och döende franska, ryska och polska fångar från lägret i Neuengamme till inhumanare och grymmare satellitläger för att bereda plats åt danska och norska fångar.
1945-04-01
SDU intervjuar överlevande i Sverige
Efter ett förslag från Alva Myrdal börjar Samarbetskommittén för Demokratiskt Uppbyggnadsarbete börjar intervjua före detta koncentrationslägerfångar. Kommittén söker bidrag för projektet, men erhåller inte några.
1945-04-02
Nya förhandlingar med Heinrich Himmler
Den tyska nazisten Heinrich Himmler går med på att samtliga danska och norska kvinnor, samtliga sjuka samt några norska studenter ska få transporteras till Sverige. De måste dock förbinda sig att inte lämna Sverige före krigets slut.
Vita båtarna
Krigssjuksköterskans vittnesmål
1945-04-15
Röda Korset hämtar danska judar
Svenska Röda Korset hämtar mer än 400 danska judar som internerats i koncentrationslägret Theresienstadt.
1945-04-15
Befriade fångar kommer till Sverige
De första befriade fångarna från de nazistiska koncentrationslägren anländer till Sverige med Röda Korsets vita bussar. Det är främst kvinnor av olika nationaliteter, men cirka en tredjedel är polacker. Bland dem som kommer till Sverige under april och maj utgör judarna en minoritet.
Journalfilm från 1945: Vittnesbördet
1945-04-23
Tillstånd att transportera fångar till Sverige
Folke Bernadotte förhandlar med den tyska nazisten Heinrich Himmler igen. Himmler ger nu Bernadotte tillstånd att transportera fångar till Sverige. Nu gäller det inte enbart danska och norska fångar.
1945-05-05
19 000 befriade fångar till Sverige
Enligt Folke Bernadottes egna beräkningar skulle till och med denna dag ungefär 19 000 personer från 27 olika nationer överförts till Sverige.
1945-06-15
Fler fångar kommer till Sverige
Befriade koncentrationslägerfångar från Bergen-Belsen kommer till Sverige med tåg och båt. Uppskattningsvis kommer cirka 9 000 personer till Sverige hälften av dem kan vara judar. Majoriteten av dem är kvinnor. Den svenska staten har träffat ett avtal med The United Nations Relief and Rehabilitation Administration (UNRRA) om att sjuka patienter från lägret ska få sexmånaders sjukvård i Sverige.
Om Magda Eggens och tygpåsen
1945-10-01
Intervjuer i Lund
Utrikespolitiska Institutets polska arbetsgrupp i Lund påbörjar sitt arbete med att intervjua 1945 års befriade fångar. Tanken var att dessa intervjuer skulle fungera som vittnesprotokoll som senare skulle kunna utgöra bevis på de brott som begåtts och i framtiden även användas både av domstolar och historiker.