Till innehåll

Nationella minoriteter ­- statens påverkan i historien

I Sverige har det under historien funnits minoritetsgrupper som på olika sätt bidragit till hur Sverige ser ut idag. Sedan år 2000 är judar, romer, samer (som också är ett urfolk), sverigefinnar och tornedalingar erkända som nationella minoriteter i Sverige. De nationella minoriteternas kultur är en levande del av det svenska samhället.

Men hur har relationen mellan den svenska staten och minoritetsgrupperna sett ut under historien? På de här sidorna kan du läsa om händelser som påverkat judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar i Sverige från 1500-talet till idag.

    Judar

    "De skrev till och med till konungen och frågade, varifrån han fått rättighet att förorena detta heliga land med judar."

      Romer

      "Jag vet inte hur många gånger som jag har varit med om att bli bortkörd. Som längst bodde vi kanske ett halvår på ett ställe, men oftast var det bara ett par dagar. Ibland bara några timmar."

        Samer

        "Vart hör egentligen jag? Vad är mitt hem? Jag har talat om det med andra barnbarn till tvångsförflyttade."

          Sverigefinnar

          "Sveriges intresse för Finland har under långa tider begränsat sig till fördomar: om knivar, alkohol, vemod och tango."

            Tornedalingar

            "Det betraktades nästan som ett handikapp att kunna tala och läsa finska. En person som var helt okunnig i finska, ummikko, ansågs rentav mera bildad än en tvåspråkig."