Identitet och tillhörighet
Vad innebär identitet och tillhörighet?
Vad är skillnaden mellan demokrati och majoritetens diktatur? Hur skyddas minoriteter i demokratin? Utbildning fyller en viktig funktion för att hjälpa elever och deltagare att få kunskaper om och förståelse för hur de själva är en del av samhället. Det kan bland annat handla om att skapa förståelse för olika identiteter och grupptillhörigheter som finns i samhället
Identitet
Identitet kan både vara något ganska stabilt över tid och något som förändras och utvecklas till följd av exempelvis påverkan från omgivningen eller personliga erfarenheter i livet. Gruppidentitet innebär att flera personer har något gemensamt som förenar dem och skapar samhörighet. Det kan handla om saker som upplevs som positiva, som att dela språk och traditioner, men också negativa erfarenheter av exempelvis diskriminering kan stärka en gruppidentitet. En grupp kan också förenas trots olikheter och ibland förenas människor med väldigt olika bakgrund kring sådant som att till exempel heja på samma fotbollslag. Men identiteter kan också bygga på sådant som är medfött eller svårare att tillägna sig vilket då kan upplevas exkluderande för personer som inte kan delta i en sådan gemenskap.
Tillhörighet
Utbildning i Sverige bygger på en tanke om inkludering där alla ska känna sig välkomna, respekterade och inkluderade oavsett kön, etnicitet, sexuell läggning, funktionsnedsättning eller annan kategorisering. Människan är en social varelse som behöver gemenskap för att trivas. Dessutom påverkas vår hälsa av känslan av gemenskap och elever som känner tillhörighet med sin skola är mer engagerade och mår bättre.
I Sverige finns fem nationella minoriteter: judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. Samerna är dessutom Sveriges urfolk. Personer som tillhör minoriteter har speciella rättigheter vad gäller språk, kultur och inflytande. Varje person har rätt att själv bestämma sin tillhörighet och ingen annan har rätt att hindra eller tvinga någon att identifiera sig på ett visst sätt. De nationella minoriteterna är en del av Sveriges gemensamma historia och kultur. Genom att lära sig om minoriteterna och deras kultur, traditioner och språk, ökar möjligheterna att utveckla respekt för olikheter och mångfald.
Arbeta vidare
Genom kartläggning och analys går det att upptäcka och identifiera kunskapsbehov om frågor som har med identitet och tillhörighet att göra. Reflektera över följande frågor:
- Vilka minoritetsperspektiv är viktiga att beakta i vår verksamhet?
- Har alla individer likvärdiga möjligheter att känna sig inkluderade?
- Hur skapar vi goda förutsättningar för alla att inkluderas i olika grupper och gemenskaper?