Till innehåll

Antiziganism i historien och idag

Ett undervisningsmaterial för gymnasium och vuxenutbildning som ger kunskap om romers historia och förståelse för var fördomar om romer kommer ifrån.

Om materialet

Kunskap om romers historia är viktigt för att se och förstå var de fördomar som finns om romer kommer ifrån.

Genom fakta, frågor och ordförklaringar får eleverna lära sig om minoritetsgruppen romers historia i Europa och Sverige, om romer under Förintelsen samt om antiziganism i samhället idag. Materialet finns även på lättläst. Till materialet finns en film och ett vittnesmål. Materialet innehåller även två lärarhandledningar.

Materialet har en tydlig struktur för att passa elever med olika behov. Det kan även användas som utgångspunkt för vidare diskussioner i klassrummet. 

Materialet vänder sig särskilt till dig som undervisar i historia eller samhällskunskap, på till exempel introduktions- och yrkesprogram på gymnasiet, på folkhögskola eller annan vuxenutbildning. Materialet kan även användas av andra skolformer.

Lärarhandledning

Faktatexter för elever på olika språknivå

    Faktatexter

    Här hittar du faktatexter om romers historia i Europa och Sverige, om romer under Förintelsen samt om antiziganism i samhället i dag.

      Faktatexter på lättläst

      Här hittar du faktatexter om romers historia i Europa och Sverige, om romer under Förintelsen samt om antiziganism i samhället i dag. Texterna i materialet är på lättläst svenska.

      Filmer för elever

      Speltid - 8:44

      Om romer under Förintelsen

      Speltid - 7:25

      Ett romskt vittnesmål från Förintelsen

      Den romska flickan Else Schmidt från Hamburg var fosterbarn hos Emil Matula och hans fru. När Else var åtta år gammal hämtades hon i sitt hem och deporterades våren 1944 tillsammans med andra romer till Auschwitz-Birkenau.

      En ung kvinna som hette Wanda hjälpte Else att överleva i lägret, medan fosterfadern försökte få de tyska myndigheterna att frige hans dotter. Han lyckades till slut och Else fördes sommaren 1944 från Auschwitz till Ravensbruck där hon frigavs.

      Relaterat

        Mer fakta om Antiziganism

        Romer har levt i Europa sedan 1300-talet. Lika länge har de utsatts för diskriminering, våld och förtryck.

          Mer fakta om den nazistiska förföljelsen av romer

          En stor del av den romska befolkningen i Europa dödades av nazisterna under andra världskriget. På den här sidan kan du lära dig om folkmordet på Romer.