Till innehåll

Fyll på med kunskap

I vägledningen används begrepp som rasism och jämlikhet. Vad innebär de? Få en djupare förståelse för begreppens innebörd och betydelse - och en gemensam kunskapsgrund att stå på.

Rasism

Vad är egentligen rasism? Som begrepp kan rasism kan vara förvirrande eftersom det ofta används på olika sätt av olika människor. Det har också haft olika betydelser genom historien. När vi pratar om rasism finns därför risk för missförstånd för att vi helt enkelt inte pratar om samma sak. En sak är säker: frågan om vad som är rasism och vem som är rasist väcker känslor.



Jämlikhet

Jämlikhet betyder att alla människor ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett bland annat kön, etnicitet, sexuell läggning eller ålder. Jämlikhet är inskrivet i Sveriges grundlag, men det finns delade meningar om hur långt idealet om jämlikhet ska dras. I Sverige har skolan ett så kallat kompensatoriskt uppdrag vilket innebär att utbildningen ska sträva efter att ge likvärdiga förutsättningar för att lära oavsett om exempelvis elever och deltagare har olika bakgrund och förutsättningar.

Diskriminering

Enligt Diskrimineringsombudsmannen (DO) kan diskriminering innebära att du blir orättvist behandlad på jobbet, i skolan eller där du handlar. Diskrimineringslagen skyddar individer, men inte till exempel organisationer och företag.

Etnicitet

Etnisk tillhörighet är en av de sju diskrimineringsgrunderna. Enligt diskrimineringslagen definieras etnisk tillhörighet som ”nationellt eller etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande” (1 kap, 5 §, punkt 3). Alla människor har minst en etnisk tillhörighet. Personer som tillhör en etnisk minoritet identifiera sig ofta både som exempelvis same eller chilenare och svensk.

Ras

Begreppet ”ras” har använts på olika sätt genom historien. Redan för flera hundra år sedan försökte europeiska tänkare som Montesquieu, Carl von Linné och Arthur de Gobineau förklara skillnader mellan människor från olika delar av världen och olika hudfärger. Rastänkandet utgick från idén om att olika människor hade olika värde baserat på vilken ”ras” människan tillhörde.

Intersektionalitet

Innehållet är under utveckling.

Inkludering

Innehållet är under utveckling.

Minoritetsstress

Minoritetsstress är en särskild typ av stress som kan uppstå hos personer som tillhör minoritetsgrupper, på grund av strukturella ojämlikheter, stereotypa uppfattningar och medvetna eller omedvetna kränkningar, som minoriteter möter i samhället i sin vardag.

Fördjupa din kunskap

Här samlas tips på vidare läsning för dig som vill veta mer om rasism och ojämlikhet inom olika samhällsområden, till exempel arbetslivet, hälso- och sjukvården, rättsväsendet och utbildning.