Till innehåll

Förintelsens minnesdag

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. År 2025 har det gått 80 år sedan befrielsen.

Sedan 2001 har Förintelsens minnesdag varit en nationell minnesdag. År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

I samband med Förintelsens minnesdag arrangeras manifestationer, seminarier och skolprojekt på många orter runt om i Sverige. Var med och uppmärksamma dagen som besökare eller arrangör.

För dig som vill

    Hitta ett minnesdagsarrangemang

    Se vilka evenemang som arrangeras nära dig under Förintelsens minnesdag.
      Speltid - 60:00

      Livesändning 27/1 kl. 14.00: Timothy Snyder

      Föreläsning med Timothy Snyder: The Causes of the Holocaust and the Future of the World.
        Speltid - 1:14:00

        Livesändning 27/1 kl. 17.00: Minnesceremoni

        Se en minnesceremoni från Förintelsens minnesdag 2025 med tal, vittnesmål och musik.

        "Vi uttrycker vår vilja att så frön till en bättre framtid i en jord genomsyrad av ett mörkt förflutet. Vi känner empati med offrens lidande men också inspiration från deras kamp. Vårt åtagande innebär att minnas de offer som gick under, respektera de överlevande som ännu är med oss och på nytt bekräfta mänsklighetens gemensamma strävan efter alla människors rätt till rättvisa och ömsesidig förståelse."

        - Paragraf 8 ur Stockholmsdeklarationen

          Det här är Förintelsens minnesdag

          Lär dig mer om bakgrunden till Förintelsens minnesdag, om Stockholmsdeklarationen och hur minnesdagen högtidlighålls internationellt.

            Jag minns

            Inför Förintelsens minnesdag pågick kampanjen #Jagminns i sociala medier. David Dencik, Vanna Rosenberg, Fred Taikon och Eva Lecerof berättar om hur deras anhöriga drabbades av Förintelsen. Här kan du läsa deras berättelser.

            Relaterat

              Fakta om Förintelsen

              Förintelsen är ett skrämmande exempel på vad som kan hända om vi inte håller debatten om demokrati och människors lika värde vid liv. Här hittar du en stor mängd fakta om olika delar av Förintelsen.

                Förföljelsen av romer under Förintelsen

                En stor del av den romska befolkningen i Europa dödades av nazisterna under andra världskriget. På den här sidan kan du lära dig om folkmordet på Romer.