Arrangera en aktivitet på Förintelsens minnesdag
På många orter i Sverige arrangeras minnesdagsaktiviteter. På den här sidan har vi samlat information och material som vi tror kan vara till hjälp.
Människor har samlats för att tända ljus på Piteå torg den 27 januari 2023. Foto: Fond och Fond
På den här sidan
Material att använda
Här finns material för dig som vill uppmärksamma Förintelsens minnesdag. Kanske vill du arrangera en föreläsning, visa en utställning, ett digitalt bildspel eller ett filmat vittnesmål? Kanske söker du innehåll att publicera på din hemsida eller i sociala medier? Här hittar du förslag på sådant som du kan använda för att uppmärksamma minnesdagen på det sätt du själv vill.
Lägg till ditt evenemang på kartan
Du som är arrangör kan lägga upp evenemang i vårt minnesdagskalendarium så att det visas på den här kartan. Inför minnesdagen sprider vi innehållet så att besökare kan se vad som arrangeras i närheten av dem. Förra minnesdagen fylldes kartan med cirka 250 olika arrangemang.
Så kan man göra: andras tips till dig som vill arrangera
Vill du vara med och ta initiativ till en minnesdagsaktivitet där du bor? Är du osäker på hur du kommer i gång? Här har vi samlat tips och goda råd från personer på olika håll i Sverige som har erfarenhet av att arbeta med minnesdagsarrangemang på sin ort.
Vad kan man göra på sin ort?
- Bjuda in Förintelseöverlevande eller någon av deras anhöriga att berätta
- Ett utomhusarrangemang med ljuständning och diktläsning
- Föreläsningar och författarsamtal på plats eller digitalt
- Minnesceremoni med tal och musik
- Fackeltåg
- Konsert
- Filmvisning. Eventuellt i kombination med samtal eller föredrag.
- Bokbord
- Debattartikel i lokaltidningen
- En minnesdagsvecka med flera arrangemang
Gör det enkelt, börja litet
- Att göra något är bättre än att inte göra något alls.
- Om man arrangerar något för första gången och vill skapa en tradition är det bra att börja på ett enkelt sätt. Då finns det utrymme att växa.
- Var beredd att jobba långsiktigt. Om man slår på stort första gången man arrangerar en minnesdagsaktivitet finns en risk att man inte orkar fortsätta.
- Gör det enkelt och lättillgängligt så att så många som möjligt vill delta.
- Jobba på att skaffa ett stort kontaktnät, lär känna kommunen, kyrkor och samfund, bibliotek, kulturhus, skolor, föreningar, musiker där du bor och håll utkik efter driftiga personer i allmänhet Fortsätt år från år och ge inte upp.
Samarbeta
- Ta hjälp av någon mer, en gymnasie- eller högstadieskola, studieförbund, en församling eller förening. Det är enklare att vara fler.
- Om du arbetar i en kommun, samverka med det lokala föreningslivet och kanske andra kommunala förvaltningar.
- Sök samverkan med högskolan, om det finns en där du bor, Länsstyrelsen, regionen och regionala kulturaktörer.
- Finns det andra aktiviteter på Förintelsens minnesdag på din ort är det bra att ta kontakt med de som arrangerar dem. Håll varandra informerade och se hur de olika arrangemangen kan komplettera varandra i stället för att konkurrera.
I vår stad samarbetar vi sedan många år med viktiga institutioner som stadsbiblioteket, muséet, stadsarkivet, föreningen Förintelsens ögonvittnen, Romskt informations- och kulturcentrum, ABF, Röda Korset, Malmö mot diskriminering, Malmö stadsteater med flera.
- Nina Marie Olsson, bibliotekarie på Malmö stadsbibliotek
Involvera barn och unga
- Låt barn och unga vara delaktiga i ett tidigt skede av planeringen.
- Bjud gärna in unga att medverka. Till exempel en barnkör.
- Sök samarbete med kulturskolan
Börja i god tid
- Bra samarbeten kräver att man börjar i god tid.
- Var ute i mycket god tid när du vill boka en föreläsare, talare eller författare för ett författarsamtal. Det kan i ibland vara enklare att boka föreläsare en annan dag än själva minnesdagen 27 januari.
- Kommunicera och informera om olika aktiviteter i god tid. Då kan fler delta.
- Håll öron och ögon öppna hela året för var som kan vara bra vad som skulle kunna vara passa som arrangemang.
Kommunicera
- När flera organisationer samarbetar kan man nå ut till fler med information om sitt arrangemang. Tillsammans har man fler kanaler och större nätverk.
- Kontakta lokala tidningar och radio.
- Undersök om den lokala tidningen har ett kalendarium där man kan publicera information om ditt event.
- Skapa ett facebookevenemang och bjud in dina samarbetspartners som "medvärdar". Sprid i lokala facebook-grupper "Vad händer i Helsingborg" eller liknande.
Till sist, några fler samarbetstips
- Skapa samsyn kring syftet med arbetet, eventuellt teman för dagen och liknande tidigt.
- Ta vara på allas idéer.
- Tydliggör vem som har huvudansvar för att saker blir gjorda vid samarbeten, så att inte saker riskerar att falla mellan stolarna.
- Ett bra samarbete bygger på att det finns förståelse för allas olika förutsättningar, en förening kan små ekonomiska medel till exempel, men ha mycket annat att bidra med.
- Viktigast är nog att det finns vilja.
För långsiktigt arbete har det varit viktigt att alla som samarbetar får ut något av det. Och det kan ju se olika ut. Skolan kanske vill koppla dagen till sin undervisning i historia, kyrkan få tillfälle att säga några ord i samband med ett arrangemang med en annan publik, borgmästaren eller landshövdingen kan vilja tala om mänskliga rättigheter - eller något annat som ligger inom ramen för hens uppdrag. För kulturskolan är arrangemanget ett tillfälle att ge sina elever konsertvana och så vidare. Alla ska känna efteråt att det blev bra. Då är det ett lyckat samarbete.
- Sandra Sandborg Johansen, Kulturkontoret i Söderköpings kommun
Tack till alla er som tipsat! ❤️
Vill ni komplettera något till listan kontakta gärna webmaster@levandehistoria.se.
Livia Fränkel från FFÖ har tidigare samarbetat med Amanda Glans där de framträder och Amanda berättar Livias historia genom nätverket Berätta vidare.
Bjud in en föreläsare med berättelser från Förintelsen
Här listas några av de organisationer vi känner till som på olika sätt jobbar med att sprida vittnesmål från Förintelsen. Vi tar gärna emot tips på fler liknande organisationer, kontakta gärna webmaster@levandehistoria.se.
Sprid i sociala medier
Var med och uppmärksamma minnesdagen i sociala medier. Nedan finns förslag på film och text, som du kan kopiera och publicera i dina kanaler.
Den 27 januari på Förintelsens minnesdag, minns vi tillsammans. Vi får inte låta tystnaden ta över, berättelserna måste leva vidare. På Förintelsens minnesdag tänder vi ett ljus för alla de som mördades. Och för de som stod emot.
Här kan du ladda ner filmen.
Förintelsens minnesdag
Bilder att använda
Här nedan hittar du bilder som är fria att använda om du ska anordna ett evenemang.
Bok- och filmtips
Här har vi samlat böcker och filmer på temat Barn under Förintelsen. Uppmärksamma minnesdagen genom ett bokbord med tips på böcker eller arrangera en filmvisning.
Hjälp oss att bli bättre
Vi vill gärna förbättra vårt arbete och kunna stötta fler att uppmärksamma Förintelsens minnesdag, därför hoppas vi att du vill svara på några korta frågor: