Till innehåll

Samordning och uppföljning av statens arbete mot rasism och hatbrott

Forum för levande historia ansvarar för att samordna och följa upp hur myndigheter arbetar med sina uppdrag inom ramen för regeringens nationella handlingsplan mot rasism och hatbrott.  

Forum för levande historia är utpekade av regeringen att samordna och följa upp den nationella handlingsplanen mot rasism och hatbrott. Det innebär att årligen sammanställa och analysera resultatet inom planen i förhållande till dess mål och samordna myndigheters arbete med utgångspunkt i planen.

Det övergripande målet med handlingsplanen mot rasism och hatbrott är "ett samhälle fritt från rasism".

Organisationskarta som visuellt beskriver arbetet med regeringens nationella handlingsplan mot rasism och hatbrott organiseras. Innehållet framgår av texten på sidan.

I handlingsplanen pekas ett antal myndigheter ut som särskilt viktiga. Dessa är Arbetsmiljöverket, Brottförebyggande rådet, Diskrimineringsombudsmannen, Forum för levande historia, Polismyndigheten, Skolverket och Socialstyrelsen.

Utöver dessa särskilt utpekade myndigheter har flera andra myndigheter regeringsuppdrag inom ramen för handlingsplanen.

Forum för levande historia har inrättat en referensgrupp med företrädare för civilsamhället som har en viktig roll när myndigheten följer upp arbetet mot rasism.

I Forum för levande historias uppdrag ingår att ta fram ett uppföljningssystem och varje år lämna en samlad redovisning av myndigheternas arbete till regeringen.

Myndighetsnätverk mot rasism och hatbrott

För att bidra till ökad kunskap och erfarenhetsutbyte i arbetet mot rasism och hatbrott samordnar Forum för levande historia ett nätverk för statliga myndigheter. I dag finns ett hundratal myndigheter representerade i nätverket.

Nätverket är kostnadsfritt och öppet för alla som jobbar på en statlig myndighet. Medlemmar i nätverket får bland annat ett nyhetsbrev och bjuds regelbundet in till forumträffar för att ta del av kunskap och utbyta erfarenheter.

Samlad årsrapportering

Forum för levande historia har sedan 2017 följt upp och redovisat myndigheternas arbete till regeringen varje år. I dessa årliga rapporter ges en samlad bild av statens arbete mot rasism och hatbrott och en sammanfattning av myndigheternas redovisningar av sina uppdrag.

I april 2025 kommer rapporten för 2024 att redovisas.  Här är senaste rapporterna:

Om du är intresserad av att ta del av tidigare årsrapporter – kontakta samordning@levandehistoria.se.

Forum för levande historias uppdrag

Har du frågor om Forum för levande historias arbete med att samordna och följa upp handlingsplanen mot rasism och hatbrott? Skicka ett mejl till samordning@levandehistoria.se.

Myndigheternas uppdrag inom handlingsplanen

Det är många myndigheter som har regeringsuppdrag inom ramen för regeringens handlingsplan mot rasism och hatbrott. För att ta del av deras pågående och tidigare arbete – se deras respektive webbplatser eller kontakta myndigheten direkt.

Särskilt utpekade myndigheter i handlingsplanen

Ett antal myndigheter pekas ut i handlingsplanen som särskilt viktiga inom respektive område: Arbetsmiljöverket, Brottsförebyggande rådet, Diskrimineringsombudsmannen, Forum för levande historia, Polismyndigheten, Skolverket och Socialstyrelsen.

Övriga myndigheter med uppdrag i handlingsplanen

Om regeringens handlingsplan mot rasism och hatbrott

Regeringens handlingsplan mot rasism och hatbrott presenterades i december 2024 och innehåller åtgärder för att synliggöra och motverka olika former av rasism i samhället.

Handlingsplanen har ett särskilt fokus på antimuslimsk rasism, antisemitism, antisvart rasism, antiziganism och rasism mot samer.

I planen står insatser inom skola, arbetsliv, rättsväsende och välfärd i fokus.

Det övergripande målet med handlingsplanen mot rasism och hatbrott är ett samhälle fritt från rasism.

Relaterat

    Myndigtsnätverk mot rasism och hatbrott

    Forum för levande historia har ett nätverk för anställda vid statliga myndigheter, för ökad kunskap, erfarenhets- och informationsutbyte i arbetet mot rasism och hatbrott. Läs mer och anmäl dig till nätverket.

      Fakta om rasism

      Här hittar du samlad fakta om olika former av rasism. I form av seminarier, rapporter, reflektionsfrågor och filmer.

        Kunskapsöversikt om erfarenheter av rasism

        En översikt av kunskap om människors erfarenheter av rasism i kontakt med svenska myndigheter och andra offentliga verksamheter.