Någonstans i Sverige
Den nya antologin Någonstans i Sverige lyfter fram berättelser om hur Förintelsens historia har berört lokala platser och människor i Sverige. I tolv texter beskrivs insatser för att rädda Europas judar, flyktingmottagandet vid andra världskrigets slut och de överlevandes fortsatta liv på olika orter i Sverige.
I boken kan du läsa berättelser från Keinovuopio, Karlstad, Örebro, Stockholm, Sigtuna, Norrköping, Linköping, Doverstorp, Finspång, Uddevalla, Mölndal, Öreryd, Helsingborg, Lund, Malmö, Karlskrona och Kalmar.
Syftet med antologin är dels att ge kunskap om Förintelsens historia i Sverige, dels att inspirera fler att gräva djupt i arkiven och undersöka lokala händelser med beröringspunkter såväl i historien som i vår samtid. Vi hoppas många blir nyfikna på de platser och enskilda öden som det ännu inte har berättats om.
Beställ den tryckta antologin
Ladda ner antologin
Ladda ner och skriv ut en pdf-version av antologin (öppnas i nytt fönster)
Författare
Redaktör för antologin är Oscar Österberg, forskningssamordnare på Forum för levande historia. Bidragen är skrivna av forskare och skribenter som under många år ägnat sig åt lokalhistoriska undersökningar av svenska platsers kopplingar till Förintelsen:
Mordechay Giloh, Lars Hansson, Anna Hellerstedt, Per Magnus Johansson, Lars Lagergren, Johan A. Lundin, Victoria Van Orden Martínez, Johan Perwe, Pontus Rudberg, Malin Thor Tureby, Peter Vig och Roman Wasserman Wroblewski.
Antologin Någonstans i Sverige ger lokalhistoriska perspektiv på Sverige och Förintelsen.
Smakprov ur antologin
Keinovuopio ligger vid Könkämäälven nio mil nordväst om Karesuando och lär vara Sveriges nordligaste belägna samhälle med en fast befolkning. Avståndet fågelvägen till Auschwitz är cirka 2 098 km och det finns ingen anledning att tro att platsen har någon historisk koppling vare sig till det ökända förintelse- och koncentrationslägret eller till Nazitysklands folkmord på Europas judar rent allmänt. Som visas i ett av bidragen i denna antologi är detta antagande felaktigt. Keinovuopio är inte unik, utan byn är endast en av många platser i Sverige som har en beröringspunkt med Förintelsens historia. I vissa fall är denna punkt allmänt känd, i andra inte.
(Ur Oscar Österbergs inledning)
Ångbåten tog sig sakta ut från Tromsö hamn och fortsatte norrut för att efter en stund ändra kurs österut. Den norske medborgaren, köpmannen Meyer Dvoretsky, såg inte tillbaka mot staden som han lämnat. Hans enda önskan var att båten så snabbt som möjligt skulle föra honom en bit närmare Sverige.
(Ur " Meyer Dvoretskys flykt 1940 till 1942" av Lars Hansson)
De dokument som finns bevarade i den mosaiska församlingens arkiv erbjuder mycket liten information om personerna som begravdes i Kalmar. Vi kan inte höra deras röster eller ta del av deras berättelser eller erfarenheter genom dessa dokument. Dokumenten avslöjar enbart deras namn, ålder, nationalitet och vissa fall dödsorsaken och i några få fall vilket yrke de hade innan Förintelsen.
(Ur "Ett vitt skepp kommer lastat" av Malin Thor Tureby)