Till innehåll

Sverige och Förintelsen

Undervisningsmaterial som ger elever fördjupade kunskaper om Sveriges relation till Förintelsen.

Om materialet

Tankarna om Sveriges roll under tiden för andra världskriget är många. Två vanliga bilder är att Sverige hjälpte Nazityskland och därmed stod på deras sida, men också att Sverige hjälpte judar, bland annat genom Röda Korset och de vita bussarna.

Vad var det för agerande som indirekt kan ha underlättat för Nazityskland att genomföra förföljelser av judar? Vad var det för handlingar som motarbetade det? Vilken bild har vi av Sveriges agerande i relation till Förintelsen? Historien har alltid flera perspektiv och många olika berättelser.

Beroende på vilka källor man tittar på får man olika bilder av historien. Om flera sidor lyfts fram desto mer komplicerat blir det att tolka historien. Vi måste också vara medvetna om att vi tolkar historien utifrån våra ögon, vår samtid, våra normer och att vi till stora delar har facit om vad som hände. Genom två undervisningsmaterial får eleverna fördjupade kunskaper om Sveriges relation till Förintelsen samt möjlighet att utforska detta på olika sätt.

Genom att arbeta med de digitala materialen vill vi ge eleverna följande kunskap:

  • att få fördjupade kunskaper om Sveriges relation till Förintelsen.
  • att få insikt i olika tolkningar kring Sveriges agerande kring Förintelsen.
  • att få möjlighet att ha ett nyanserat samtal kring Sveriges relation till Förintelsen.
  • att få insikt i vår historiekultur gällande Sverige och Förintelsen.
  • att få utveckla sitt historiemedvetande.
  • att få öva historiebruk.

Välj del eller kombinera

Båda alternativen nedan innehåller texter, bilder, filmer och ett konstverk. Eleverna får möjlighet att öka sin kunskap om Sveriges förhållande till Förintelsen och hur vi använder historia idag. Till varje del finns förslag på hur du kan lägga upp din undervisning.

    Tidslinje

    Med hjälp av en innehållsrik tidslinje utforskar eleverna Sveriges agerande under Förintelsen. Här finns ett förslag på lektionsupplägg med tillhörande frågor.
      Foto på en skulptur som ser ut som en människa. Hen lutar sig framåt och har både fötter och händer i marken. Man ser inte huvudet. Den långa halsen är nerböjd och ser ut att ha stoppat ner huvudet under marken.

      Historiebruk

      Utifrån ett konstverk utforskar eleverna begreppet historiebruk i relation till Sveriges agerande under Förintelsen. Här finns ett förslag på lektionsupplägg med tillhörande frågor.

      Relaterat

        Ett kollage föreställande oidentifierbara böcker

        Se alla undervisningsmaterial

        Här hittar du som är lärare ett 30-tal olika material att använda i din undervisning. För klassrummet, för studiebesök till olika platser och material som elever kan använda på egen hand.
          En utställningslokal med texten "360 grader" över bilden.

          Digital utställning: Sverige och Förintelsen

          Här kan du ta del av utställningen Sverige och Förintelsen hemifrån i digitala format. Utställningen handlar om Sveriges förhållande till Förintelsen.
          13sep
          16feb
            På ett plank sitter olika skyltar. Några med liten text och en visandes ett klotter med texten "Jude".

            Sverige och Förintelsen

            Vad visste vi egentligen i Sverige om Förintelsen? Detta är utställningen om Sveriges relation och hållning till Förintelsen som lyfter fram enskilda individers mod, men också dåtidens rädsla och passivitet. Visas på Jamtli museum i Östersund.
              Porträtt av Raoul Wallenberg iklädd kostym som tittar på något utanför bild.

              Fakta om svenska hjälp- och räddningsaktioner under Förintelsen

              Lär dig mer om Raoul Wallenberg, flykten över Öresund och De vita bussarna.
                En mässingsfärgad metallplatta är nedsänkt mellan stenplattor på marken. På plattan står "Här bodde Erich Holewa, född 1896 Berlin. Flydde till Sverige. Utvisad sept. 1938. Deporterad 1942. Mördad Auschwitz". Runt plattan ligger blommor.

                Snubbelstenar

                I Stockholm finns tre så kallade ”snubbelstenar” till minne av personer som föll offer för Förintelsen.