Till innehåll

Vad är folkmord?

Ett undervisningsmaterial där elever får lära sig om, och jämföra, tre folkmord i tre olika delar av världen.

Folkmord har genomförts flera gånger i historien, mot olika folkgrupper och i olika länder.

I det här materialet får eleverna lära sig om, och jämföra, tre folkmord i tre olika delar av världen. Förintelsen, folkmordet i Kambodja och folkmordet i Rwanda. 

Folkmord kan ske var som helst i världen. Genom att jämföra tre av de folkmord som skedde under 1900-talet kan vi se liknande mönster och steg som ledde fram till folkmord.

Materialet bygger på forskaren dr. Gregory H Stantons modell med steg som lett fram till folkmord. Filmen nedan handlar om dessa steg.

8 steg som leder till folkmord

Till materialet finns även tidslinjer, en lärarhandledning med förslag om hur materialet kan användas, en fördjupning om de tre folkmorden, samt en ordlista. 

Materialet vänder sig särskilt till dig som undervisar i historia eller samhällskunskap, på till exempel introduktions- och yrkesprogram på gymnasiet, på folkhögskola eller annan vuxenutbildning. Materialet kan även användas av andra skolformer.

    Lärarhandledning

    Här hittar du som lärare information om hur du kan arbeta med undervisningsmaterialet "Vad är folkmord?"

      Faktatexter

      Genom att läsa om, och jämföra, tre av de folkmord som skedde under 1900-talet kan vi se liknande mönster och steg som ledde fram till folkmord.

        Tidslinjer

        Här finns fem tidslinjer över historiska händelser under 1900-talet i Europa, Mellanöstern, Nordöstra Afrika och Centralasien.
        Innehållet på sidan uppdaterades senast2022-06-09.

        Relaterat

          Utskrivbar utställning: Aldrig mer! Om folkmord

          1948 antog FN den folkmordskonvention som än i dag ska förhindra folkmord och lagföra förövare. Utställningen belyser konventionens bakgrund och ger exempel på mörka skeenden i historien och vår samtid där den har tillämpats.

            Fakta om folkmord

            Här hittar du information om folkmord och fakta om några folkmord i historien.
              Speltid - 28:37

              Föreläsning: Folkrätt och mänskliga rättigheter

              Det juridiska systemet om folkrätt och mänskliga rättigheter. Från Raphael Lemkin till idag. Föreläsning av Ove Bring, professor emeritus i folkrätt, vid lärardag i Facing History and Ourself april 2013.