Här har vi samlat utställningar som du kan uppleva helt digitalt. I din webbläsare eller i VR-headset.
Sverige och Förintelsen
En utställning om Sveriges förhållande till Förintelsen. Du kan gå runt i utställningen själv eller få en guidad visning genom filmklipp. Kan upplevas i din dator eller mobil.
Plundring - början till ett folkmord
En utställning för dig som har tillgång till ett VR-headset. Utställningen handlar om nazisternas plundring under Förintelsen. Den största plundringen som skett i världshistorien.
Barn har också rättigheter!
En utställning om barnkonventionen och barns rättigheter. Kan upplevas i din dator eller mobil.
Det tysta arvet
Överlevande, barn och barnbarn till överlevande berättar om vad som hände dem och andra romer under andra världskriget. Kan upplevas i din dator eller mobil.
Vita bussarna - Fotografier av KW Gullers
Fotografen KW Gullers dokumenterade när de Vita bussarna anlände till Malmö i maj 1945. Hans bilder kom att forma bilden av den svenska hjälpinsatsen. Kan upplevas i din dator eller mobil.
Skriv ut och sätt upp
Här hittar du utställningar som du kan ladda ner som PDF och skriva ut i A3-format. Ordna en utställning där du vill, till exempel på din skola, i ditt bibliotek eller i ett skyltfönster.
Ny utställning
Att minnas för framtiden
2025 är det 80 år sedan Nazitysklands koncentrations- och förintelseläger
Auschwitz-Birkenau befriades. Inför minnesdagen den 27 januari erbjuder vi en ny utskrivbar utställning på temat att minnas för framtiden.
2 augusti 1944 - Romernas sista natt i Auschwitz
Utställningen berättar om romers situation i förintelselägret Auschwitz-Birkenau och berättar om hur 4200 romer mördades i gaskamrarna vid likvideringen av det romska lägret där natten mellan andra och tredje augusti 1944.
Romer under Förintelsen
Romer är idag och har genom historien varit utsatta för diskriminering, förföljelse och hot. Under Förintelsen på 1940-talet mördades flera hundra tusen romer.
Aktion T4 - om människosyn i Nazityskland
En utställning du kan skriva ut och sätta upp själv, för att visa på till exempel ditt bibliotek eller på din skola. I fokus är T4-aktionen som riktades mot människor med funktionsnedsättning.
Det tysta arvet
I utställningen "Det tysta arvet" möter vi människor som på olika sätt har erfarenhet av folkmordet på romer under Förintelsen.
Motstånd
En utställning om enskilda personer som stod emot och tog kampen mot den nazityska terrorn under Förintelsen.
Raoul Wallenberg: För mig fanns inget annat val
Raoul Wallenberg är affärsmannen och diplomaten som under andra världskrigets slutfas räddade tiotusentals ungerska judar undan de nazistiska förintelselägren.
Jag kom ensam -Judiska flyktingbarn i Sverige
Utställningen handlar om de judiska flyktingbarn som kom till Sverige från Nazityskland under slutet av 1930-talet. Denna utställning togs fram år 2020.
RAZA - Om att sortera människor
Utställningen handlar om att sortera människor och om rastänkandets historia och om var idéerna om ras kommer ifrån.
Gulag - Det farfar inte berättade
I utställningen berättar historikern och författaren Anton Weiss-Wendt om sin farfar Helmut Weiss livsöde som tysk jude och övertygad kommunist.
Leve demokratin!
Demokratin har fallerat många gånger. I dessa misslyckanden finns lärdomar. För att fatta kloka beslut i dag måste vi ha kunskap om vad som har hänt i historien.
Aldrig mer! Om folkmord
1948 antog FN den folkmordskonvention som än i dag ska förhindra folkmord och lagföra förövare. Utställningen belyser konventionens bakgrund och ger exempel på mörka skeenden i historien och vår samtid där den har tillämpats.
Antisemitism då och nu
Med exempel från historien och i dag belyser utställningen antisemitism ur ett historiskt och samtida perspektiv.
Barn under Förintelsen
Utställningen handlar om den tyska naziregimens folkmord på judiska och romska barn under Förintelsen. Barn som nazisterna helst såg inte hade fötts, som utgjorde ett hot mot framtiden och därför måste förintas.
För digitala skärmar
Här hittar du utställningar i form av bildspel för digitala skärmar. Bildspelen har inget ljud och lämpar sig för visning på informationsskärmar i publika utrymmen.
Speltid - 8:43
Barn under Förintelsen
Om den tyska naziregimens folkmord på judiska och romska barn under Förintelsen. Barn som nazisterna helst såg inte hade fötts, som utgjorde ett hot mot framtiden och därför måste förintas.
Speltid - 06:30
Plundring - början till ett folkmord
Här kan du se utställningen Plundring som bildspel berättat av författaren Anders Rydell.
Speltid - 2:09
Antisemitism då och nu
Med exempel från historien och i dag belyser utställningen antisemitism ur ett historiskt och samtida perspektiv.
Speltid - 2:43
Motstånd
En utställning om enskilda personer som stod emot och tog kampen mot den nazityska terrorn under Förintelsen.
Speltid - 1:39
Jag kom ensam - Judiska flyktingbarn i Sverige
Bildspelet är en förkortad version av utställningen med samma namn, anpassat för visning på publika digitala skärmar.
Speltid - 5:18
Det tysta arvet
Överlevande, barn och barnbarn till överlevande berättar för journalisten Monica Hirsch och fotografen Maja Kristin Nylander om vad som hände dem och andra romer under andra världskriget.
Speltid - 5:18
Legacy of silence
This exhibition gives the Holocaust a face to the world in the form of personal testimony about the suffering of the Roma during the Second World War. The words of the survivors make the genocide concrete and give it a presence today, more than 75 years later.