Till innehåll

Utskrivbar utställning: Gulag: Det farfar inte berättade

I utställningen berättar historikern och författaren Anton Weiss-Wendt om sin farfar Helmut Weiss livsöde som tysk jude och övertygad kommunist.

Porträtt av en äldre man som tittar in i kameran med en något bister blick.

Bild ur utställningen ”Gulag - Det farfar inte berättade”.

Om utställningen

I utställningen berättar historikern och författaren Anton Weiss-Wendt om sin farfar Helmut Weiss livsöde som tysk jude och övertygad kommunist. Helmut Weiss föll offer för två totalitära regimers exkludering och förlorade 20 år av sitt liv i Stalins Gulagläger. Utställningen är en historisk berättelse och ett personligt porträtt som ger en bild livet i Gulag.

När nazismen växte i Tyskland flydde Helmut till Sovjetunionen, ett land han var övertygad skulle ta emot honom med öppna armar då han delade tron på den kommunistiska ideologin och var medlem i det tyska kommunistiska partiet. Väl framme blir han snart desillusionerad då han blir misstänkt som tysk spion och anklagad för kontrarevolutionär verksamhet. I november 1937 arresteras Helmut och döms till straffarbete trots avsaknad av bevis. Det dröjer 20 år innan han är en fri man.

Utställningen är ursprungligen producerad av HL-senteret i Oslo och vidareutvecklad och anpassad av Forum för levande historia.

Gör så här

1. Ladda ner PDF:en i A3 på länken här nedanför.
2. Skriv ut den på din skrivare
3. Sätt upp och visa på exempelvis din skola eller i ditt bibliotek.

Ladda ner

Relaterat

    Se alla våra digitala och utskrivbara utställningar

    Här hittar du utställningar som du uppleva hemifrån eller själv ställa ut på olika sätt

      Fakta om Gulag

      De sovjetiska arbets- och koncentrationslägren skapades under ryska inbördeskriget för att spärra in ”klassfiender”. Under andra världskriget fylldes lägren med krigsfångar och deporterade. Som mest var nära tre miljoner människor inspärrade i de tusentals läger som hanterades av den centrala myndigheten Gulag.

        Fakta om kommunistiska regimers brott mot mänskligheten

        Några av de värsta brotten mot mänskligheten i modern tid har begåtts av kommunistiska regimer i olika länder. Brotten riktades ofta mot den egna befolkningen som utsattes för tvångsförflyttning, svält, tortyr eller avrättningar.