Till innehåll

En programkväll om Kalmar och Europas förföljda judar

Speltid - 1:31:33

En programkväll om Kalmar och Europas förföljda judar

Människor på en scen och publik i förgrunden.

Före och under andra världskriget arbetade den judiska församlingen i Kalmar med att försöka hjälpa Europas judar undan nazisternas förföljelser. Vid krigsslutet inrättades ett beredskapssjukhus i staden för att ta emot överlevande från koncentrations- och förintelselägren som anlände med de så kallade vita skeppen eller båtarna.

Medverkande

– Historikern Malin Thor Tureby har skrivit om mötet mellan Kalmar och Förintelsen i en kommande antologi som tagits fram av Forum för levande historia.
– Angelica Ruckstuhl från Judiska museet i Stockholm ger en bild av judiskt liv i Kalmar genom historien.
– Anke Decker från Kalmar pastorat och Maria Kanje från Kalmar läns museum berättar om de som befriats, de som överlevde och de som ligger begravda på stadens begravningsplatser.
– Moderator är journalisten och radioproducenten Thomas Lunderquist.

Samtales sändes den 13 oktober 2022 och var ett samarbete mellan Kalmar läns museum, Judiska museet och Forum för levande historia.

Se alla programkvällar på samma tema

    Speltid - 1:35:42

    Programkväll: När Förintelsen kom till Helsingborg

    När andra världskriget rasade i Europa berördes Helsingborg i högre grad än många andra delar av Sverige. Här gjordes viktiga insatser för flykten över Öresund som räddade tusentals danska judar undan nazisternas förföljelser.
      Speltid - 1:28:01

      Programkväll: När Förintelsen kom till Sigtuna

      1945 kom hundratals överlevande från nazisternas koncentrations- och förintelseläger till lilla Sigtuna, och Sigtunastiftelsen förvandlades från en plats för bildning och debatt av tidens samhällsfrågor till beredskapssjukhus.
        Speltid - 1:35:40

        Samtalskväll: Från Förintelsen till Borås

        En samtalskväll om minnen, föremål och berättelser. Kläder, skor och textila föremål med anknytning till Förintelsen är sällsynta. Men de finns och de berättar en dramatisk historia om flykt, förtryck och om att överleva världshistoriens mest omfattande folkmord.
          Speltid - 1:26:01

          Minnen och föremål - Tre berättelser från Förintelsen

          Till Forum för levande historia samlades föremål in från personer som överlevt Förintelsen, eller vars anhöriga gjort det. Vad är det för föremål och vad berättar de för historia? Tre personer har valt ut var sitt föremål och berättar den fängslande historien som det bär på.
            Speltid - 1:31:35

            Överlevande och medlöpare, en programkväll om Örebro och Förintelsen

            Omkring 250 kvinnliga förintelseöverlevande kom vid andra världskrigets slut till Örebro. På Engelbrektskolan hade ett beredskapssjukhus upprättats. Örebro blev på så sätt direkt berört av Förintelsen.