Till innehåll

Panelsamtal: Minnet av Förintelsen i det offentliga rummet

Speltid - 1:18:56

Panelsamtal: Minnet av Förintelsen i det offentliga rummet

Fyra personer samtalar på en scen.

I juni 2019 fick Stockholm sina första snubbelstenar. Stenarna är minnesmärken som placerats på tre gatuadresser i Stockholm där personer bott som utvisades efter ansökan om uppehållstillstånd i Sverige och som därefter dödades under Förintelsen. Snubbelstenarna ingår i det europeiska konstprojektet Stolpersteine. I samband med invigningen av snubbelstenarna i Stockholm hålls ett panelsamtal om minnesmärken i det offentliga rummet.

Medverkande

Gunter Demnig, konstnär och initiativtagare till konstprojektet Stolpersteine, Ola Larsmo, författare och litteraturkritiker, Natalie Verständig, författare och ledamot i Föreningen Förintelsens Överlevande, Patrick Amsellem, chef för Skissernas museum i Lund. Moderator: Ingrid Lomfors, överintendent vid Forum för levande historia.

Inspelat på Forum för levande historia den 15 juni 2019.

Behöver du undertexter? Kontakta webmaster@levandehistoria.se.

Relaterat

    Speltid - 1:24:13

    Samtalskväll: att hålla minnet av Förintelsen vid liv

    Vad händer när de som överlevde inte längre kan berätta? Har deras anhöriga ett särskilt ansvar? Och vilken är litteraturens roll? Samtalar gör Karin Brygger, Natalie Verständig Axelius och Stéphane Bruchfeld.
      Speltid - 1:34:40

      Samtalskväll: Minne och gemenskap - så skapas våra historiska rum

      Kan vi förstå oss själva och det samhälle vi lever i genom att titta på hur kollektiva minnen skapas och upprätthålls? Och vilken roll har litteratur som förmedlare av det förflutna? Författaren Steve Sem Sandberg och filosofen Hans Ruin samtalar om minne, historia och gemenskap.
        Speltid - 1:31:17

        Samtalskväll: Konst, minneskultur och kollektiva trauman

        Konst av olika slag kan hjälpa oss att hålla minnet av Förintelsen vid liv och att förstå och bearbeta kollektiva trauman, som efter Tsunamin eller terrordådet på Utöya. Men monument och minnesplatser kan också skapa ett avstånd till erfarenheter och vittnesmål och användas för politiska syften.
          Speltid - 1:35:40

          Samtalskväll: Från Förintelsen till Borås

          En samtalskväll om minnen, föremål och berättelser. Kläder, skor och textila föremål med anknytning till Förintelsen är sällsynta. Men de finns och de berättar en dramatisk historia om flykt, förtryck och om att överleva världshistoriens mest omfattande folkmord.
            Speltid - 1:28:02

            Forumkväll: Att återvända till livet – ett boksamtal om livet efter Förintelsen

            Dina och Jovan Rajs samtalade om sin bok Att återvända till livet, som handlar om att komma tillbaka: till sin hemstad, till allt som försvunnit, till livet.