Till innehåll

Panelsamtal: Modet att bry sig om

Speltid - 1:13:02

Panelsamtal: Modet att bry sig om

Fyra människor i digitalt samtal.

Vad får människor att visa civilkurage, hjälpa andra och stå upp mot förtryck? Vår framtid kan vara beroende av att så många som möjligt värnar demokrati och mänskliga rättigheter, men hur fostrar man egentligen medborgare som är beredda att ta ställning och agera?

Carol Rittner (US) är professor inom studier och forskning om Förintelsen och andra folkmord och tillhör den katolska ordern The Sisters of Mercy. Hon har i sin forskning tittat på vad som gjorde att vissa individer klev fram för rädda och hjälpa judar undan Förintelsen, medan det stora flertalet förblev passiva åskådare. I hennes senaste bok Advancing Holocaust Studies ställs frågan om vad som är meningen med att hålla minnet av Förintelsen levande.

Carol Rittner samtalar med ärkebiskop Antje Jackelén och Paul Salmons (UK) internationellt erkänd expert på undervisning med utgångspunkt i Förintelsens historia.

Moderator: Mark Levengood.

Samtalet förs på engelska.

Inspelat 2021-01-28

Relaterat

    Speltid - 28:43

    Mod att bry sig om (Courage to care)

    Den Oscarsnominerade dokumentärfilmen ”Mod att bry sig om” från 1985 tar upp vittnesmål från de som hjälpte och räddade förföljda judar undan Förintelsen, medan andra förblev passiva åskådare.
      Speltid - 14:58

      Intervju med Carol Rittner om “Mod att bry sig om”

      Carol Rittner är producent för den Oscarsnominerade dokumentärfilmen ”Mod att bry sig om” från 1985 tar upp vittnesmål från de som hjälpte och räddade förföljda judar undan Förintelsen, medan andra förblev passiva åskådare. 
        Speltid - 2:43

        Utställningen Motstånd som bildspel

        En utställning om enskilda personer som stod emot och tog kampen mot den nazityska terrorn under Förintelsen.